NRK Meny
Normal

Rotmo mister spilleoppdrag etter muslimhets

Etter at Hans Rotmo kom med sterk muslimkritikk i helgen, har det ikke manglet på reaksjoner. Nå har kommentarene sørget for at Rotmo mister spillejobb.

Hans Rotmo

– Muslimene er en miljøforurensning i Europa. Det sier musikeren og den gamle radikaleren Hans Rotmo til Trønder-Avisa. Dermed fortsetter han sin kritikk av muslimsk innvandring til Europa. Nå har kritikken kostet ham spillejobb i hjemfylket.

Foto: Karoline Årrestad / NRK

Inge Bartnes, NTE

NTE vil ikke assosieres med Rotmos uttalelser sier kommunikasjonsdirektør i NTE, Inge Bartnes.

Foto: NRK / Erland Knutsen

Den tidligere frontmannen i Vømmøls Spellemannslag skulle ha opptrådt på Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) sin sommerfest for ansatte under Steinkjerfestivalen i slutten av juni. Nå har konsernet varslet at de ikke lenger ønsker Hans Rotmos kunstneriske innslag.

– NTE kan ikke bli assosiert med uttalelsene Rotmo har kommet med denne helgen, sier kommunikasjonsdirektør i NTE, Inge Bartnes til Trønder-Avisa.

– Uttalelsene er uforenelige med den verdiplattformen som NTE står på, som blant annet handler om å stimulere til mangfold, sier Bartnes til NRK.

– Muslimer er miljøforurensning

Det var i et portrett i Trønder-Avisa at Hans Rotmo kom med uttalelsene om muslimer som har vakt stor oppsikt.

I intervjuet sier han blant annet at muslimene er en miljøforurensning i Europa og at muslimsk innvandring er i ferd med å ta knekken på et Europa som ikke lenger er i stand til å reprodusere seg selv, på grunn av moderne kvinners p-pillebruk.

Fatima Almanea, norsk-irakisk verdaling

– Jeg er loppa du snakker om, jeg er lusa. Jeg er forurensingen du advarer mot, jeg er avviket. Jeg er nasjonen innen nasjonen, jeg er byllen du ønsker å fjerne, skriver Fatima Almanea i sitt innlegg.

Foto: privat

Islamsk og europeisk kultur lar seg ikke forene, hevder den tidligere kapitalistkritiske Rotmo som sang om at "arbeidsfolk må samle sæ mot utbytteran og kapitalista'n".

Muslimske Fatima Almanea fra Verdal er en av dem kritiserer Rotmos uttalelser og som slår hardt tilbake mot artisten bloggen sin.

– Jeg forstår at Hans Rotmo reagere på mye av Norges asylpolitikk, men det kan vi faktisk ta for oss uten å slenge rundt oss med ord som lopper, lus og forurensing, sier Fatima Almanea til NRK.

Borgerkrig ingen unnskyldning

Til Adresseavisen sa Rotmo lørdag at ikke engang borgerkrig gjør det rett for folk å forlate landet sitt.

– Flyktninger og innvandrere lager problem der de kommer. De kommer til et fremmed land og krever å få det på sitt vis der de kommer, sa Rotmo til avisen.

Sven Mollekleiv

Røde Kors-president Sven Mollekleiv reagerer sterkt på muslimkritikken fra visekongen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Uttalelsene fikk presidenten i Røde Kors, Sven Mollekleiv, til å invitere med seg Hans Rotmo til Syria.

– Et møte med krigen, et møte med folk i Syria, men familier som har levd i redselen vil trolig endre synet hans på virkeligheten, sier Mollekleiv.

Finner annen artist

NTE er en av Steinkjerfestivalens sponsorer og har en avtale om at en av artistene som skal opptre under festivalen skal bidra kunstnerisk når NTEs ansatte samles til sommerfest. Ifølge Bartnes jobber nå Steinkjerfestivalen med å finne en erstatter for Hans Rotmo.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25