Roald snakket med drapssiktede i bussen

Roald var en av de første som kom til bussen med de tre drepte i. – Synet vil prege oss i lang tid fremover, sier han.

Politiet arbeider med sporsikring rundt busssen.

– Jeg ser først jenta ligge i midtgangen, og skjønner at her er det snakk om noe annet enn en bussulykke. Det så ille ut, sier Roald om synet som møtte ham i bussen.

Foto: Øyvind Bye Skille

En kvinne på 19 år, en svensk statsborger i 50-årene og en bussjåfør i 50-årene ble drept etter at Valdresekspressen ble kapra mellom Årdal og Tyin mandag kveld. En mannlig asylsøker født i 1982 fra Sør-Sudan er arrestert for trippeldrapet.

LES: Drapssiktede skulle sendes ut av landet i dag

Roald, som opprinnelig er fra Trøndelag, og samboeren hans kom til bussen som tredje bil, fra Fagernes-sida.

– Bussen sto skjevt i veibanen, så vi trodde det var snakk om en ulykke. En person fra bilen foran oss sto foran bussen og så inn gjennom døra til bussjåføren.

  • Hør Roald fortelle om da han gikk inn i bussen lenger ned i saken

Gjerningsmannen prøvde å åpne vindu

– Han sa at vi trenger en stein slik at vi kan knuse ruta. Jeg gikk da tilbake til bilen min og sa til samboeren at vi måtte hjelpe til og at vi trengte lys og en stein.

Personen som hadde kommet først til stedet greide å knuse bare en av rutene på den fremste bussdøra med en stein.

– Da gikk vi bakover og så en mørkhudet mannsperson gå frem og tilbake i bussen, sier Roald.

På dette tidspunkte trodde de fremdeles det hadde skjedd en ulykke med bussen.

– Vi prøvde å få kontakt med mannen og signalisere at han måtte ta tak i et nødhåndtak og åpne en av rutene i bussen. Mannen dro i ei snor og slo fem-seks ganger i glasset med en ukjent gjenstand.

Roalds samboer kommer til og får åpnet døra bak i bussen ved hjelp av et håndtak. Det er Roald som går først inn i bussen.

LES: Prøvde å hjelpe - ble truet med kniv

Så jenta ligge i midtgangen

– Jeg ser først jenta ligge i midtgangen, og skjønner at her er det snakk om noe annet enn en bussulykke. Det så ille ut.

Roald og samboeren så også bussjåføren ligge i trappa ved førersetet, men så ikke det tredje offeret. Den mørkhudede mannen hadde satt seg ned bak i bussen.

– Vi forsøkte å snakke med ham og spurte om han trengte hjelp. Da tok han seg til halsen. Vi trodde han hadde vanskelig for å puste og gikk imot ham da han løftet en kniv og kom imot oss.

– Samboeren min dro meg i jakka og sa at vi måtte komme oss ut. På ren refleks kommer vi oss ut så raskt som mulig og varsler andre som har kommet til at han har en kniv.

De ringer til nødetatene og varsler at mannen har en kniv, før de trekker seg tilbake og venter.

LES: Politiet kjørte flere mil omvei

Roald fra Trøndelag var inne i bussen og forteller her om møtet med den drapssiktede.

Hør Roald fortelle om møtet med drapssiktede.

– Tok veldig lang tid før politiet kom

– Jeg og han som kom først til stedet tok med en spade, satte oss i bilen og kjørte foran bussen, slik at vi kunne stoppe og varsle utrykningspersonellet. Fordi det var dårlig mobildekning på stedet visste vi nemlig ikke om de hadde fått melding om at det var en kniv i bildet, sier Roald.

Da brannvesenet kom til stedet tok de over.

– Det føltes som det tok veldig, veldig lang tid fra vi ringte til politiet var på plass. Vi hadde presisert at de måtte sende politi fra Årdal, for det svirret rykter om at politiet måtte komme fra Fagernes eller andre steder.

Roald mener det ville tatt 15-20 minutter for politiet i Årdal å komme til stedet. Politipatruljen i Lærdal brukte godt over en time fra alarmen gikk på operasjonssentralen.

GRAFIKK: Her fant dramaet sted

Fikk snakke med psykolog

– Hvordan har dere taklet denne opplevelsen i ettertid?

– Vi var først på en debrief sammen med brannmannskapet, deretter var vi på et opprettet krisesenter og fikk snakket med psykologer og politi. De har også ringt oss i dag, så vi har fått god oppfølging.

Roald sier at synet som møtte dem i bussen likevel vil merke dem for lang tid fremover.

LES: Ansatte i busselskapet i minnestund

Bussen flyttes bort fra veien

Her flyttes bussen bort fra veien. Bussen var på vei fra Årdal til Oslo, men like ved Holsbruvatnet fikk turen en brå slutt.

Foto: NRK