NRK Meny
Normal

Han er én av ti i verden som klarer dette trikset

Stig Aron Frøseth (29) hadde kun øvd seg tre ganger før han satset alt og utførte et av verdens farligste triks på motocross-sykkel.

Stig Aron Frøseth hadde kun øvd seg tre ganger før han satset alt og utførte et av verdens farligste triks på motorcross-sykkel.

Fremlengs salto er ansett som en av de vanskeligste og farligste triksene i motocross-sporten, ifølge Stig Aron Frøseth fra Rennebu.

Kun tre prøvehopp i skumbasseng var det som skulle til før han tok sats og landet med begge hjulene på bar bakke. Det var avisa Opdalingen som først omtalte saken.

– Det er ikke helt naturlig å få sykkelen fremover på denne måten, og hvis man ikke kommer seg rundt er det ganske krise. Da vil man enten lande på nakken eller ryggen og få sykkelen over seg. Dessuten ser man ingenting, man gjør det i blinde, forteller 29-åringen som i helga ble én av ti personer i hele verden som har utført trikset.

Stig Aron Frøseth

LETTA: Stig Aron Frøseth var svært letta etter at han klarte det vanskelige trikset. Nå vil han sikte enda høyere.

Foto: Privat

Han er nå nummer fire i Europa som har gjort det, og den aller første i Skandinavia

– Ikke en gang verdensmesteren i motocross, Maikel Melero, har klart det, så da Melero hadde sett videoen tikket det inn en gratulasjonsmelding fra ham. Det var ganske kult, smiler Frøseth.

Fikk kraniebrudd

Motocrosseren har brukt mye tid på å forberede seg mentalt på å utføre saltoen, og mye tid foran pc-skjermen for å se videoer av utøvere som har tatt frontflip i USA.

– Deretter har jeg gått gjennom det i hodet mitt mange ganger og bare visualisert det.

Men selv om det gikk bra denne gangen har ikke rennebyggen alltid vært like heldig, og forteller om mange fall og sykehusbesøk.

– Det verste jeg opplevde var kraniebrudd. Det var i et skumbasseng faktisk, så det er ikke helt ufarlig det heller. Da slo jeg hodet i sykkelen når jeg skulle jeg ta backflip. Ellers har det vært en del ribbeinsbrudd og hjernerystelser, forteller han.

Kunne gått galt

Da dagen hvor han skulle utføre den mye omtalte frontflipen kom, lå det frost på bakken. Dette førte til at sykkelen fikk for liten fart ført hoppet.

– Jeg sleit med å få fart, så da jeg var i lufta hadde jeg ikke trua på at det skulle gå, så jeg ble jeg veldig overrasket selv av at jeg greide det. Det kunne ha gått ordentlig galt. Derfor var jeg var letta da jeg klarte det.

Men syklisten slår seg ikke til ro med dette. Nå står nye triks for tur.

– Nå må jeg jo videre. Det neste blir kanskje å ta en dobbel baklengs salto. Det er vel tre eller fire stykker i verden som har gjort det før og ingen i Europa. Hvis jeg skal gjøre noe like sinnsykt som frontflippen, så må det bli det neste, sier Frøseth.