Hopp til innhold

Hammern får prøve igjen

Frostating lagmannsrett vil behandle saken på nytt, nå kan det hende at erstatningssaken blir tatt opp igjen i retten.

Ulf Hammern
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Partene skal møtes i et rettsmøte, og på grunnlag av det som kommer fram, vil lagmannsretten avgjøre om saken blir tatt opp igjen.

Hammern ble i 1994 frifunnet for anklager om seksuelt misbruk av barn i Bjugn, men fikk svært redusert erstatning i forhold til det normale. Årsaken var at en enstemmig Frostating lagmannsrett kom til at han ikke kunne bevise sin uskyld.

- Jeg har nesten ikke rukket å reagere. Det er helt nytt for meg. Jeg har vært på arbeid i natt, og har nettopp stått opp. Det kom som en stor overraskelse på meg.

Det sier Ulf Hammern til NRK når han får høre nyhetene.

- Vi har hele tida villet komme til bunns i det her, og det er den eneste måten å komme dit på. Vi ser fram til det, selv om det ikke er trivelig jobbing.

 

Søkte for seint

Basert på Strasbourgdomstolens avgjørelse fremmet Hammern og hans daværende advokat først i desember 2003 erstatningskrav mot staten.

Representert med Regjeringsadvokaten valgte staten å benytte sin mulighet for å hevde at advokaten hadde angrepet saken feil og at kravet var foreldet. Det var rett og slett for seint å søke om å få erstatningssaken tatt opp igjen. Dette vant staten frem med i tingretten, lagmannsretten og i Høyesteretten.

Gradvis kom det frem opplysninger om at norske leger hadde basert seg på utdatert kunnskap og gjort grove faglige feilvurderinger. Men Ulf Hammeren selv kunne ikke skaffe bevis på dette, og det gjorde heller ingen andre.

 

Håper på seier

Hammerns nåværende advokat Sigurd Klomsæt sier at dette er en veldig opptur etter alt de har vært igjennom.

- Jeg håper at vi får gjennomslag for det som også domstolen i Strasbourg sa i 2003, at den norske staten har behandlet Hammern i strid med menneskerettigskonvensjonen da han fikk redusert erstatning i 1995. 

Klomsæt sier at hvis de ikke får den erstatningen de ønsker nå, vil de igjen ta saken til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.