Hopp til innhold

Hamideh får saken opp for retten i mai

Saken til iranske Hamideh Kaffash og en annen NTNU-stipendiat, som ble sendt ut av Norge etter frykt for teknologioverføring, skal behandles av Oslo tingrett i mai.

Hamideh Kaffash

GLAD: – Jeg er veldig glad for at vi endelig har en dato, etter lang ventetid og tusenvis av oppfølginger, skriver den iranske stipendiaten Hamideh Kaffash. Hun ble utvist fra Norge i september etter

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Saken blir berammet fra 26. til 29. mai, skriver Universitetsavisa.

– Jeg er veldig glad for at vi endelig har en dato, etter lang ventetid og tusenvis av oppfølginger, skriver Kaffash i en e-post til NRK.

Kaffash ble sendt ut av landet 15. september, etter at hun og to andre studenter fikk beskjed av Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de ikke fikk innvilget midlertidig oppholdstillatelse.

Advokat Brynjulf Risnes stevnet i fjor høst Utlendingsnemda (UNE) for Oslo tingrett, for å prøve gyldigheten i vedtaket.

– Kamp for rettferdighet

Brynjulf Risnes

STEVNET: Advokat Brynjulf Risnes stevnet i fjor høst Utlendingsnemda (UNE) for Oslo tingrett, for å prøve gyldigheten i vedtaket om at Kaffash og en annen stipendiaten ikke får opphold i Norge.

Foto: Hans Erik Weiby

Bakgrunnen for at stipendiatene ikke fikk bli, er at norske myndigheter frykter teknologispionasje til Iran.

Utlendingsdirektoratet (UDI) viser til utlendingsforskriftens paragraf 6-35, første ledd. Den handler blant annet om forbud mot overføring av sensitiv teknologi til Iran. Det var PST som rådet UDI i avgjørelsen.

Eks-stipendiaten er nå tilbake i hjemlandet Iran, hvor hun har tatt fag ved sitt tidligere universitet og ventet på en avklaring om en rettssak i Norge.

– Dette er ikke bare en rettssak for min visumsak. Det er en rettslig kamp for rettferdighet. Alle som mener at folk ikke skal behandles på bakgrunn av nasjonalitet er på min side, sier Kaffash.

Hun arbeider med reduksjon av CO2-utslipp innan ferromanganproduksjon, og sier selv at hun driver med miljøvennleg teknologi.

Uvisst om bevis

Ola Berg Lande fra Regjeringsadvokaten sier til Universitetsavisa at statens standpunkt er at vedtaket mot de to iranske NTNU-stipendiatene er gyldig.

Ifølge avisa har et av de store spørsmålene i den såkalte iranersaken vært begrunnelsen for avslag om oppholdstillatelse. Personer med avslag har ikke fått videre begrunnelse enn en henvisning til forskriften om ulovlig kunnskapsoverføring.

– Vi har ikke tatt stilling til om det vil bli lagt frem bevismateriale som begrunner avslagene ytterligere. Det gjenstår fortsatt en del saksforberedelser, sier Lande til avisa.