NRK Meny
Normal

Hamideh får ikke svar

Hamideh Kaffash anket avgjørelsen om oppholdstillatelse i Norge for over tre måneder siden, men har ikke fått noe svar. Vi har ingen tidsfrist, svarer utlendingsnemnda.

hamideh

Hamideh Kaffash venter fortsatt på svar i ankesaken sin. Det er UNE som behandler anken.

Foto: Morten Andersen / NRK

15. september ble NTNU-stipendiat Hamideh Kaffash sendt ut av landet, etter at hun og to andre studenter fikk beskjed av Utlendingsdirektoratet (UDI) om at de ikke får innvilget midlertidig oppholdstillatelse i Norge. Noen har fått bli, men Hamideh måtte reise tilbake til hjemlandet Iran.

Hun anket avgjørelsen til utlendingsnemnda og har nå ventet på svar i over tre måneder. Likevel drøyer det med å få et svar.

– Jeg er veldig opprørt. Det virker som de bare vil dra ut tiden, sier Hamideh til NRK.

Støtte fra NTNU

Hamideh Kaffash

Hamideh Kaffash likte seg i Norge, men følte seg urettferdig behandlet av PST og UDI.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kaffash hadde en form for oppholdstillatelse som kalles «early work start» i påvente av den midlertidige oppholdstillatelsen.

Hun jobbet med reduksjon av CO2-utslipp innen ferromanganproduksjon, og var kun et år i Norge. Før sommeren fikk hun beskjed om at PST var redd for at det hun og andre forskere lærte, kunne bli misbrukt av iranske myndigheter for å lage atomvåpen i hjemlandet.

Hun har tidligere fått støtte fra ledelsen i NTNU, som mener utkastingen er feil. Stortingsrepresentant for SV, Snorre Valen, har også reagert på utkastelsen.

Fortsatt håper Hamideh anken kan ende positivt, så hun kan komme tilbake til Trondheim.

– NTNU er sinte og frustrerte over situasjonen. NTNU har også lovet å holde av plassen min fram til jeg får et svar, selv om det tar et år. De støtter meg, sier Kaffash.

Tror Hamideh taper ankesaken

Brynjulf Risnes

Advokat Brynjulf Risnes tror Hamideh taper sin anke.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Svaret på anken har også en annen betydning. Hvis hun taper sin anke, vil Hamideh gå til sak.

Advokat Brynjulf Risnes har tidligere uttalt at han føler de vil med stor sikkerhet tape anken.

– I og med at PST fortsatt mener det samme, er det svært sannsynlig at det kommer nok et avslag. Noe annet vil overraske meg veldig, sa Risnes.

Han var også klar for å ta saken til retten.

– Grunnen for at vi ønsker det, er fordi at slike saker er prøvd før i rettssystemet. Der har vi sett at retten er mer kritisk til slike avgjørelser, sa advokaten.

Ingen tidsfrist

Utlendingsnemnda (UNE) ønsker ikke å kommentere enkeltsaker, men skriver i en e-post til NRK at de ikke opererer med noen tidsfrist i ankesaker.

Den forventede saksbehandlingstiden i hennes ankesak er på tre måneder, men at det varierer fra sak til sak hvor lang tid det tar.

En iransk student ved NTNU ble sendt ut av landet i dag. Hamideh Kaffash forsker på hvordan man kan redusere CO2-utslippet når man lager ferromangan. UDI mener kunnskapen hun får ved universitetet kan bidra til Irans atomvåpenprogram.

Se video fra da Hamideh Kaffash reiste fra Norge.