Hopp til innhold

Halvparten av alt drikkevann forsvinner

På vei fra vannkilde til tappekran forsvinner store mengder drikkevann. Hovedårsaken er gamle og dårlig vedlikeholdte vannrør.

Video Drikkevann forsvinner

Trondheim kommune har 720 km kommunale vannledninger. 30 % av vannet som kommer inn i rørene lekker ut før det kommer fram til kranene.

Norske vannledninger lekker mye. Lekkasjetap på over 50 % er ikke uvanlig og dette er mange ganger høyere enn i andre land det er naturlig å sammenligne med.

Kommunene er forpliktet til å frakte nok og kvalitetsmessig tilfredsstillende vann til sine innbyggere, og lekkasje på vannrørene er et stort problem over hele landet.

10 millioner kroner per km

Trondheim kommune har 720 km kommunale vannledninger. Byen er ikke blant verstingene når det gjelder lekkasje, den er beregnet til 30 %, men det arbeides for å få det ned.

– Vi jobber for å få lekkasjen ned til 15 %, det mener vi er akseptabelt, sier Kristin Greiff Johnsen som er avdelingsleder for vann og avløp i Trondheim kommune.

Kristin Greiff Johnsen, avdelingsleder for vann og avløp i Trondheim kommune

Kristin Greiff Johnsen er avdelingsleder for vann og avløp i Trondheim kommune. Hun mener oppgradering av vannledningene er et evighetsarbeid.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Kommunen bruker hvert år 60 millioner kroner på fornyelsene, det gir 6 km per år. Nå er kommunen i ferd med å fornye 900 meter av en stor overføringsledning. Kostnadene er beregnet til ti millioner kroner.

– Det er store dimensjoner vi snakker om, og jo større rør desto dyrere blir det, sier hun.

Nye rør bør vare i 100 år

Knut Skorta, montør i Sandem as

Knut Skorta, montør i Sandum AS

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Knut Skorta i firmaet Sandum AS arbeider med utskiftinga i Trondheim. Han reiser rundt i landet i samme oppdrag og mener det står svært dårlig til.

– Det er dårlig standard med store lekkasjer i hele landet, sier han.

Rørene som nå skiftes ut i Trondheim fra 1969, noe som regnes for relativt nye rør, men de er i svært dårlig stand. De som nå legges skal tåle 100 års vanntrykk uten at det blir lekkasje.

Miljøvennlig montering


Det blir ikke gravd i hele det nye vannrørets lengde. Det skal ligge der det gamle har ligget og derfor blir bare enkelte punkter langs ledningen gravd opp.

Deretter blir det gamle røret blokket ut slik at det nye kan trekkes inn i det forstørrede hulrommet. Store deler av de 900 meterne er derfor uberørt på overflaten.

– Dermed slipper vi miljøbelastningene med mye graving, massetransport og ny asfaltering, sier Greiff Johnsen.

Monterer nye vannrør.

Den nye vannledningen blir ført inn i bakken uten at det blir gravd grøft i hele ledningens lengde.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Lekkasjer koster 500 millioner i året


På grunn av at de fleste vannverk i Norge har god tilgang til råvann, vil lekkasjer som regel ikke være kritisk for forsyningssituasjonen, men det kan bli kostbart likevel.

Lekkasjer vil for mange vannverk likevel ha stor økonomisk betydning på grunn av at vannbehandlingsanlegg og transportsystem må dimensjoneres for langt større vannmengder enn nødvendig. I tillegg kommer økte driftskostnader.

Det er grovt anslått at de årlige kostnadene bare for produksjon av lekkasjevann kan beløpe seg til rundt 500 millioner kroner.

– Og arbeidet med oppgradering av vannforsyninga er et evighetsprosjekt, det må arbeides kontinuerlig for å unngå de store lekkasjene, sier Kristin Greiff Johnsen i Trondheim kommune.

Statistikk "Norske vannverk er lekk"
Foto: Maskinentreprenørenes Forbund (MEF)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.