NRK Meny
Normal

Halvparten av utrykningene er unødige

Unødige alarmer går ut over sikkerheten til de som er i nød, sier brannvesenet. Og juletida er høytid for branner.

Mange unødvendige brannutrykninger hos brannvesenet.

Juletida er høytid for husbranner. Men omtrent halvparten av utrykningene til Trondheim brann- og redningstjeneste (TBRT) er unødige.

Utrykningene skyldes ofte automatiske brannalarmer utløst av røyk fra matlaging.

– Det beslaglegger beredskapsressurser, og vi kjører ofte flere enheter til objektene. Det vil si at de nødstedte som virkelig trenger hjelp ikke får det fort nok fordi våre mannskaper er opptatt. Tallet er altfor høyt, sier Ole Anders Holmvaag, nestleder beredskapsavdelingen ved TBRT.

De rykker ut på 3600 nødmeldinger i løpet av året. Omtrent 1600 av dem er unødige. I løpet av julaften og formiddagen 1. juledag hadde de rykket ut fem ganger unødig.

– Folk er sløve

Holmvaag mener de unødige utrykningene først og fremst skyldes at folk er for sløve med å lufte ut stekeos, slå på kjøkkenvifta og å ta julemiddagen av plata i tide.

– Det er ofte automatiske brannalarmer, hvor alarmene er direkte koblet opp mot nødssentralen, sier han.

Å rykke ut unødig er ikke engang god øvelse for brannfolkene.

– Det har ingen øvelsesmessig verdi for oss å kjøre fram til et objekt hvor det ikke er noe. Det som skjer er at vi kjører med blålys og sirener, for vi forholder oss til det som om det er en reel brann. Dermed utsetter vi oss selv og andre trafikanter for unødig risiko, sier Holmvaag.

Han oppfordrer folk til å være nøye med avtrekk og lufting når de lager mat, og å ringe brannvesenet kjapt om de har utløst en falsk alarm.

Jul, alkohol og åpen flamme

Statistisk sett er det mange branner i jula. Matlaging, alkohol og åpen flamme er ting som bidrar til dette, ifølge Holmvaag.

– Førjulstida og juletida er tradisjonelt ei tid med mange branner. Vi ber spesielt folk være forsiktige med kombinasjonen alkohol, matlaging og åpen flamme. Statistisk sett er det en årsak til dødelig brann i juletida, sier han.

Brannvesenet ber folk være forsiktige i jula, det er høytid for branner.