Gullvåg om samtiden: – En farlig tid

Under Olavsfestdagene vil Håkon Gullvåg gi bort kunst til en antatt verdi på 1,2 millioner kroner til nye trondhjemmere. Håpet er at det vil bidra til en litt bedre verden.

Håkon Gullvåg

MILLIONGAVE: Håkon Gullvåg gir bort kunst til en verdi på 1,2 millioner kroner.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Jeg synes det er skremmende hvordan mange deler opp verden. Det er på en måte dem og oss, men vi deler jo denne kloden og denne samtiden, og vi går ikke fordi mennesker som ligger på gata og dør.

4. august gir kunster Håkon Gullvåg bort 750 signerte trykk av fire eksklusive kunstverk, under Olavsfestdagenes «Velkomstfest» for nye trondhjemmere. Til sammen har verkene en antatt verdi på 1,2 millioner kroner.

Håkon Gullvåg

SIGNERTE TRYKK: Håkon Gullvåg har signert 750 trykk til nye trondhjemmere.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

– Noen ting er viktigere enn andre, og dette er ekstremt meningsfullt å være med på. Noen ganger får man være med på noe annet enn bare det å jobbe med sin egen faglighet og egoprosjekter, og da får kunsten et annet nedslag og en annen funksjon enn vanlig, sier Gullvåg.

– Vi mister oss selv

Gullvåg synes det er skremmende hvordan mennesker blir sortert ut fra hvilken opprinnelse de har, og håper kunsten hans kan bidra til en litt bedre verden.

– Jeg er redd vi holder på å miste oss selv og miste det vi trodde vi var. Det gjør det her til en farlig tid, og hvis min kunst kan bidra en millimeter til å oppveie noe av alt det her, så er det veldig fint, sier Gullvåg.

Bildene er en del av en velkomstmappe til 750 nye trondhjemmere, som inneholder et brev fra Trondheim kommune i tillegg til Gullvåg-kunsten.

– Kunster med stort hjerte

Petter Myhr

– STORT HJERTE: Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, synes Gullvåg er en kunster med et stort hjerte.

Foto: Anders Ulvolden / NRK

Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, synes det er fantastisk at Gullvåg bidrar.

– Det viser at Håkon Gullvåg ikke bare er en stor kunstner, han er også en kunstner med et stort hjerte, sier Myhr.

De som blir ønsket velkommen under festen er mennesker som har fått oppholdstillatelse i Norge og er blitt bosatt i Trondheim de siste tre årene.

– Dette er mennesker som har opplevd en ekstrem overgang. De har forlatt det de har kjært, og nå har de fått oppholdstillatelse og blitt bosatt i fantastiske Trondheim. Det fortjener en markering og det fortjener å feires, sier Myhr.