NRK Meny
Normal

Balkes mesterverk

Håkon Bleken roser Peder Balkes maleri, og kaller ham en av de største malerne i Norge.

Peter Balke

Peder Balkes maleri 'Nordkapp' fra 1870-årene, henger på Trondheim kunstmuseum. Foto: Kjetil Nesgård/NRK.

– Det er et bilde av Nordkapp. Bildet er ganske interessant fordi det er så utrolig moderne malt. En av de store franske malerne, Olivier Debre, var i Trondheim for noen år siden, og da han så dette bildet ble han helt lamslått av måten bildet er malt på. Det er så suverent teknisk gjort, at det er helt utrolig, sier Håkon Bleken.

Peder Balke levde på 1800-tallet, og hadde håndverksutdannelse. Balke var lenge en maler med tom effekt, men dette endret seg etter at han så Nordkapp for første gang.

– Da han kom nordpå og fikk se Nordkapp, ble han så lamslått at han hadde et motiv å male resten av livet. Han ble veldig betatt og grepet av naturen der oppe, forteller Bleken.

LES OGSÅ: Håkon Bleken frastjålet kunst for halvannen million kroner.

Peder Balkes maleri

Den franske maleren Olivier Debre ble lamslått av maleriene til Peder Balke. Foto: Kjetil Nesgård/NRK.

Brukte ikke pensel

Balke malte med filler, men klarte likevel å skape teknikker og farger som er veldig moderne.

– Han har knapt brukt en pensel på dette bildet. Først malte han bakgrunnen med skyene. Hvis du ser nærmere på dette Nordkapp-massivet, har han ikke brukt pensel. Han har antagelig bare brukt ei fille, og gnidd ut svabergene. Når det gjelder båten, har han selvfølgelig malt og tegnet.

– Men teknisk sett: Det er et mesterverk, også lysmessig. Jeg deler absolutt Olivier Debre sin begeistring, sier Håkon Bleken om "Nordkapp".

LES OGSÅ: Håkon Bleken om Hannah Ryggen

Peder Balkes

Peder Balke brukte Nordkapp som inspirasjon. Foto: Kjetil Nesgård/NRK.

Ble glemt

– Han tilhører de malerne som ble totalt glemt, men ble gjenoppdaget i 1917. Da fikk han heder og verdighet igjen, og har etter det bare vokst og vokst. Han er en av de to største malerne i Norge.

Bildene til Peder Balke henger på Trondheim kunstmuseum, og er ifølge Håkon Bleken kjempedyre.

– Bildet er 10 x 11 cm, og det må du betale 500 000 kroner for, det er ikke småtterier. Han er en stor maler. Hvis jeg fikk velge fem bilder, ville Balkebildet være ett av de fem, sier Bleken avslutningsvis.