Hopp til innhold

Hærverk på Nidarosdomen

Et historisk viktig blyvindu på Nidarosdomen er knust. – Det er en forbrytelse mot nasjonen Norge, sier direktøren for Nidarosdomens restaureringsarbeider.

Hærverk på Nidarsodomen. Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider er nå i gang med å kartlegge omfanget av hærverket på to av vinduene på kirka i natt. I dag var teknikkere i Nidarosdomen for å se på vinduene. 
Tre ungdommer ble sett på stedet, men ingen er pågrepet så langt. Direktøren for restaurereringsarbeidene, Steinar Bjerkestrand slår fast at reparasjonene både vil ta tid og koste mye.

Et klenodium i Nidarosdomen er ødelagt etter steinkasting.

Det er vinduer under det kjente rosevinduet som er ødelagt. Vinduene er fra 1930. Tre ungdommer ble sett på stedet litt etter klokka ett, men er ikke tatt.

På grunn av VG-lista-konserten på Torget var det mye folk i byen og de klarte å stikke seg vekk i folkemengden.

Skade på Nidarosdomen

Disse vinduene er fra 1930, og er både kostbare og vanskelige å skifte ut.

Foto: Juliet Landrø / NRK

– Dette er trist

Steinar Bjerkestrand, direktør for Nidarosdomens restaureringsarbeider, synes dette er forferdelig.

– Umiddelbart så blir jeg både sint og trist, kanskje mest trist fordi det finnes noen som har lyst til å gjøre det der, sier Bjerkestrand.

Han er klar på at dette er en alvorlig sak.

– Det er det norske folks gave til Nidarosdomen og er finansiert gjennom innsamlingesaksjoner i ei tid da kirka ikke hadde råd til det. Det er en kunstskatt og et klenodium som tilhører hele Norge. Dermed er det en forbrytelse mot nasjonen Norge når noen går løs på det på denne måten, sier Bjerkestrand.

Vanskelige å skifte ut

Å bytte ut de gamle vinduene er ikke fort gjort. Vinduene henger midt på veggen, og er laget i blyglass.

De må nå forsøke å ta ut de skadde glassfeltene og reparere dem. Det kan ta tid.

– Det lar seg gjøre, men det er ingen enkel jobb. Vi har glassmestere som er spesialister på den typen glass, og forhåpentligvis har vi de riktige fargene liggende på et lager fra disse vinduene ble laget.

– Det er både trasig og kostbart og bytte, sier Bjerkestrand.

Knust rute i Nidarosdomen

Vinduene viser Jesus Kristus i midten, med de gode på venstre side og de fordømte på høyre. Det var sistnevnte som fikk gjennomgå i natt.

Foto: Juliet Landrø / NRK

Anmelder skadene

Ungdomsstrekene kan fort få store konsekvenser.

– Vi kommer til å anmelde forholdet. Ikke bare er det skade på offentlig eiendom, men også fredede kulturminner som det er skjerpet straff for.

– En reparasjon kommer fort opp i 140.000 kroner totalt, men verdien er jo mye høyere med tanke på at det er et kulturminne, sier Bjerkestrand.

– Må ha brukt en stor stein

Geir Lyshaug, glassekspert

Glasspesialist Geir Lyshaug synes hullet er stort med tanke på at det er blyglass.

Foto: Juliet Landrø / NRK

Geir Lyshaug, restasureringstekniker og glasspesialist, tror jobben med å reparere vinduet kan ta tid.

– Sørgelig, det er ikke slik det skal være. Det blir fort halvannen måneds jobbing for å ordne det opp, siden det skal være nøyaktig likt det forrige. Det blir ikke enkelt, men vi skal nok få det til.

– Det er et ganske stort hull med tanke på at det er bly mellom hver glassbit i mønsteret, sier Lyshaug.

Politiet leter fortsatt etter gjerningsmenn i saken, og vil gjerne ha hjelp fra publikum opplysninger dersom noen har sett noe.