NRK Meny
Normal

Bare en av guttene anmeldte overgrepene

En 45-åring fra Innherred står tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år. – For guttene er dette belagt med skam, sier bistandsadvokaten.

Inntrøndelag tingrett

I tillegg til seksuell omgang med barn under 16 år, må den tiltalte blant annet svare for å ha forledet barn til å utvise seksuelt krenkende atferd.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Mannen skal blant annet hatt oralt samleie med to gutter under 16 år. I alt ni gutter skal ha blitt utsatt for ulike overgrep.

Rettssaken startet i Inntrøndelag tingrett tirsdag, og den tiltalte forklarer seg i morgen.

I retten i dag kom det frem at tiltalte blant annet kontaktet guttene på nettstedet gaysir.no, hvor aldersgrensen er 16 år. Et sentralt punkt i saken er om tiltalte visste at guttene likevel var under 16 år.

Fikk gutter til å sende nakenbilder

Kåre Svepstad

Aktor Kåre Svepstad sier det var tiltaltes ansvar å klarlegge barnas alder.

Foto: Magnhild Øwre / NRK

Ifølge tiltalen har mannen også blottet seg og onanert på webkamera foran flere gutter under 16 år. Og han skal ha fått dem til å kle av seg og sende nakenbilder av seg selv.

I tillegg er mannen tiltalt for å ha oppbevart bilder som seksualiserer barn.

Mannen innrømmer at han har gjort det han står tiltalt for, men erkjenner ikke straffeansvar for noen av tiltalepunktene.

– Han har oppfattet det slik at ungdommene var over 16 år da disse hendelsene fant sted, sier tiltaltes forsvarer, Kjell Horseng.

Fant navnene via chattelogger

Aktor Kåre Svepstad sier aktoratet ikke trenger å bevise at han visste guttenes alder. Såkalt villfarelse om alder fritar ikke for straff.

– Spørsmålet er om tiltalte har opptrådt uaktsomt, altså om han har gjort tilstrekkelige undersøkelser for å klarlegge barnas alder. Dette er den voksne personens ansvar.

Svepstad mener bevisførselen vil vise at tiltalte ikke har gjort dette i tilstrekkelig grad.

Han sier videre at det spesielle med denne saken er antallet fornærmede samt måten han har nærmet seg guttene på.

– Det er også spesielt at åtte av fornærmede ikke har anmeldt saken. Etter at den niende anmeldte det, beslagla politiet datautstyr og telefoner. Der fant politiet chattelogger og skypelogger som gjorde at man fant brukernavn og deretter navn på de andre fornærmede.

– En sårbar periode i livet

Bistandsadvokat for de fornærmede, Hege Bjørgum Skillingstad, sier saken har vært til stor belastning for hennes klienter.

– Handlingene har skjedd i en veldig sårbar periode i deres liv, midt i tenårene, hvor man prøver å finne sin identitet. Dette er belagt med både skam og redsel for stigmatisering.

– En av guttene sa i retten at han ikke så på dette som overgrep, og at han ikke har hatt problemer i etterkant?

– De har ulike reaksjoner. Men hovedtrekket er at dette er tungt og vanskelig, sier Skillingstad.