NRK Meny
Normal

Gytkjær er foran disse på toppscorerlista

Fotballen har nylig begynt å rulle i flere av de store fotballigaene. Det gir Rosenborgs danske spiss Christian Gytkjær mulighet til å være fotballeuropas mestscorende spiller akkurat nå.

Costa, Lewandowski og Ibrahimovic

Christian Gytkjær var mest effektive spiss i Europa pr medio september. Han vil nok merke konkurransen fra Costa, Lewandowski og Ibrahimovic når toppligaene kommer ordentlig i gang.

Foto: Scanpix / Scanpix

Trondheimsklubbens spiss-stjerne topper akkurat nå listen over de mestscorende spissene i europeisk klubbfotball. Dansken står oppført med 16 mål i hans 19 kamper hittil i sesongen, og det fører han til topps, ifølge bleachreport.com.

Det er European Sports Media som hvert år deler ut gullstøvelen til Europas mestscorende.

Tar nyheten med et smil

Men Gytkjær bør nok nyte posisjonen som fotballeuropas beste spiss. For de europeiske toppligaene har såvidt startet, og han vil møte mer konkurranse fra stjerner som Costa, Lewandowski og Ibrahimovic når disse får flere kamper i beina.

Gytkjær tar selv statistikken med et smil, og er skeptisk til om det er han som har scoret mest pr kamp når hans spisskollegaer i de større ligaene har kommet ordentlig i gang.

– Det er deilig! Men det er ekstremt mange dyktige spillere i Europa, så nå tar vi det litt rolig, gliser han.

Selv ofrer han ikke for mange tanker på den europeiske toppscorerlista.

– Dette er ikke noe jeg tenker mye på, men det har gått bra så langt i sesongen og hvis det fortsetter, så får vi se hvordan det går. Det er en del kamper igjen, men jeg satser på å nå 20 mål, sier han.

Rosenborgs Christian Gytkjær (tv ) og Matthías Vilhjálmsson jubler etter 1-0 scoring mot Tromsø

Christian Gytkjær er den mest effektive spissen i Europa. Enn så lenge. For snart vil spissene i toppligaenes storklubber jakte tronen.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Krevende å nå opp som spiller i Norge

Det skal godt gjøres å ende på toppen av lista når alt kommer til alt, for en spiss i den norske elitserien. Det legges nemlig inn en vanskelighetsfaktor på mellom en og to avhengig av hvilken liga man spiller i - som siden ganges med antall mål. Eliteserien har vanskelighetsgrad èn, mens Premier League til sammenligning har vanskelighetsgrad to. Gytkjær må derfor score to mål for hvert mål en Premier League-spiss scorer.

Om den danske "troillungen" tviler på å toppe lista særlig lenge, så er han hvertfall fornøyd med hvordan sesongen har utviklet seg.

– Det er deilig. Det tok litt tid å vende meg til alt her. Nå har det løsna helt naturlig for meg. Jeg har visst at jeg skulle score mange mål, det har bare vært et spørsmål om tid, mener han.

Mange store stjerner har tidligere vunnet konkurransen. Christiano Ronaldo og Luis Suaréz har begge fått utmerkelsen "European Golden Shoe" to ganger de siste fire sesongene.

Den europeiske gullstøvelen "Golden Shoe"

# Spiller

Klubb

Mål x ligapoeng

Total

1 Christian Gytkjær

Rosenborg

16 x 1.0

16.0

T2 Mikhail Gordeichuk

Bate

10 x 1.5

15.0

T3 Gerard Gohou

Kairat

15 x 1.0

15.0

T4 Roope Riski

SJK Seinajoki

14 x 1.0

14.0

T4 Vidar Kjartansson

Malmø

14 x 1.0

14.0

T4 Gardar Gunnlaugsson

Akranes

14 x 1.0

14.0

Disse spissene har scoret mest pr 12.september.