NRK Meny
Normal

Gutten i røyken

Førstemann ut i Bandet som NRK Trøndelag bygger utover våren, er trommeslager Steinar Krokstad.

Steinar Krokstad
Foto: NRK

Han omtaler seg selv nemlig som gutten i røyken - trommeslageren, som har spilt med det meste av band og artister i Norge siden 70-tallet.

- Skal du finne trommisen er det bare å gå etter røykmaskina, bak den sitter det en stakkar halvt innhylla i røyk og hoster, sier Steinar.

48-åringen er førstemann ut i NRK Trøndelag sin nye serie Bandet, som vil gå flere fredager utover våren.

Her bygger vi et nytt superband artist for artist. Det blir en miks av musikere, som tidligere ikke har vært i front på scenen. Nå skal de selv mer fram i lyset.

Se første del av serien Bandet her:

Bandet I

Stjerne "over there"

Steinar Krokstad

Steinar Krokstad fra Nidarvoll i Trondheim er nok mest kjent som en av de tre rockerne i Stage Dolls. Sammen Torstein Flakne og Terje Storli herja de landet noen år, og satte standarden for ekte puddelsveis i noen av dem.

Et høydepunkt for gruppa ble USA-turnéen i 1989. Med sangen «Love Cries» var de også helt oppe på 3. plass på Billboard sin rockliste.

Se video fra turnéen her:

Stage Dolls i Panorama 1989

- Den aller beste

Men det starta selvsagt tidligere for Krokstad. Trommestikkene fant han da han var 14 år, når han var 16 ble han med i den kjente Trondheimsgruppa Four Jets. I 1979 debuterte han som studiomusiker, og i 1980 ble han med Gary Holton og Casino Steel på deres første turne i 1981.

Etter årene med Stage Dolls ble det flere grupper på løpende bånd, som hardrock gruppa Vagabond, deretter sammen med gitaristene Rypdahl/Tekrø Band før han i 1993 debuterte i bandet til Åge Aleksandersen. Han er fortsatt Aleksandersens faste trommeslager.

- Steinar er desidert den beste trommeslageren jeg har spilt med, og jeg har spilt med mange gode. Han er proff, som en toppiderettsutøver, er Åge Aleksandersens skussmål.

I dag er han en flittig brukt studiomusiker, selv vet han ikke hvor mange melodier han har vært med på. Steinar Krokstad mottok i 2008 Gammleng prisen i klassen som studiomusiker - og han betegnes av bransjen som en av de aller beste på sitt instrument i Norge.

Det nye Bandet

Det er med andre ord litt av en merittliste og fartstid vår første mann på scenen i det nye Bandet har. Hvem han skal omkranses av, ja det blir klart utover i serien som vil sendes fredager i NRK Midtnytt. Her blir man bedre kjent med musikerne, forbilder og inspirasjonskilder.

Hva kan du bidra med i det nye Bandet som nå skal se dagens lys?

- Ja, jeg har jo mine år og rutine. I tillegg tror jeg min musikalitet, tempi og dynamikk kan styre litt retninga, mener Steinar - som allerede har sendt stafettpinnen videre til Bandets bassist.

Musikalsk nedtur

Selv om Åge karakteriserer han som den desidert beste trommisen i landet, har ikke musikerkarrieren alltid gått på skinner for Krokstad. Under en audition med Radio Røyndas superband Finn-Erix, ble han faktisk veiet og funnet for lett.....bare se her:

Video nsps_upload_2009_2_20_9_41_37_0.jpg