Guro vil hjelpe koronatynget Rennebu

Guro Forbregd er en av dem som har meldt seg for å hjelpe Rennebu ut av krisen. Helsefagarbeideren syns ikke det var et vanskelig tilbud å gi.

Guro Forbregd

VIL HJELPE RENNEBU: Helsefagarbeider Guro Forbregd er en av dem som har tatt kontakt med kriserammede Rennebu etter at kommunen har fått utbrudd av korona.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Jeg tenkte at det var kjempetrist det som skjer i Rennebu og det var naturlig for meg å melde meg. Dette kunne ha hendt også i Oppdal hvor jeg bor, sier Guro Forbregd.

I går gikk Rennebu kommunen ut med et slags nødrop etter at 23 av 70 ansatte i helsesektoren er i karantene fordi det er påvist flere tilfeller av korona i kommunen.

Ordfører Ola Øie (Ap) kom med denne oppfordringen på Rennebu sine hjemmesider: «For å ivareta den daglige driften trenger vi sårt arbeidskraft. Har du erfaring med arbeid innen helse og omsorg, håper vi du kan bidra. Alle som melder seg vil bli kontaktet ved behov.»

Saken havnet også i sosiale medier. Der traff den Guro.

– Da leste jeg artikkelen som ble lagt ut, fant mailadresse og sendte e-post om at jeg kan melde meg som ekstra arbeidskraft, sier Forbregd.

Ordfører i Rennebu Ola Øie (Ap) og Kommuneoverlege Tove Hem

EKSTREM SITUASJON: Ordfører i Rennebu Ola Øie (Ap) og Kommuneoverlege Tove Hem føler de er i en ekstrem situasjon, men er rørte over alle tilbudene de har fått om hjelp bare siden i går kveld.

Foto: Jøte Toftaker / nrk

En fortvilt situasjon

Ti av innbyggerne i Rennebu har de siste fem dagene testet positivt på covid-19. Det bor knapt 2500 personer i kommunen.

To av de smittede er beboere ved Rennebu sykehjem, to av dem jobber der.

Av de totalt 70 ansatte ved sykehjemmet, er nå 23 satt i karantene fordi de har vært i nærkontakt med smittede. Det er nær en tredjedel av arbeidsstokken.

– Dette anses som en ekstrem situasjon. Det er vanskelig å få kabalen til å gå opp på bemanningssida. Vi har gjort omdisponering av personell og Røde Kors bidrar der de kan. Vi har sendt forespørsel ut av kommunen for å få hjelp utenfra, sier kommuneoverlege i Rennebu, Tove Hem.

Guro sier hun kan trø til så lenge det er behov. Helsefagarbeideren har seks års erfaring fra helsesektoren, og kan bidra blant annet med stell og pleie på sykehjem.

– Jeg kan jobbe dag, kveld og natt, så lenge det går opp med de andre jobbene jeg har og at jeg kan jobbe to steder samtidig. Det må avklares før jeg kan starte, sier Guro.

Rennebu sykehjem og ordfører Ola Øie

UTRBUDD PÅ SYKEHJEM: To beboere og to ansatte har fått påvist covid-19 ved Rennebu sykehjem. Det vil si at 23 av de 70 ansatte ved sykehjemmet er satt i karantene.

Foto: Jøte Toftaker / nrk

Rørt av responsen

Ordfører i Rennebu, Ola Øie (Ap), kom med bønnen om hjelp også på TV i går kveld.

I morges klokka åtte hadde han fått e-post fra over 20 personer som ønsker å bidra.

– Responsen har vært overveldende. Det er rørende å se at folk ønsker å komme og bistå oss i situasjonen. Det er folk i alle aldre, fra kommunen, utenfra, folk som står i arbeid og som vil gjøre en ekstra innsats. Det er overveldende, sier Øie.

Siden torsdag har til sammen 12 prosent av Rennebus innbyggere testet seg for korona.

Flere av dem vil bli testet på nytt de nærmeste dagene, for å være sikre på at man har fått riktig svar.

Dukker det opp flere smittede, er Rennebu det siste døgnet blitt bedre rustet til å håndtere situasjonen.

– Det ser veldig bra ut, og det trengs sårt akkurat nå. Ansatte i Rennebu kommune har stått i en tøff situasjon i lengre tid, og så fikk vi denne situasjon nå. Det er absolutt nødvendig å få samlet litt ekstra energi, sier Øie.

Både rådhus og bibiliotek i Rennebu er delvis stengt i tillegg til at idrettshallen er helt stengt og det er minimal drift på helsestasjonen.