NRK Meny
Normal

Folk strømmer til matfestivalen

Et yrende folkeliv og lokale matprodusenter setter et livlig preg på Trondheim under Trøndersk matfestival i ettermiddag.

Allerede før matfestivalen åpnet klokken 12 i dag kunne lokalmatprodusenter melde om godt salg.

– Vi har store forventning, og det lover bra så langt. Lokal mat har virkelig tatt av denne sommeren, sier en fornøyd Ove Holde fra Øyna på Inderøya. Han kunne bokføre det første salget klokken ti i formiddag.

God stemning

Åpning av Trøndersk matfestival

Lokale grønnsaker kom sjøveien og ble losset på kaia i Ravnkloa.

Foto: Hilde Grande / NRK

Flere av utstillerne NRK har snakket med forteller om god stemning og matglade festivalgjengere.

Torsdag formiddag åpnet Trøndersk matfestival, og både folk og prominente gjester var på plass under åpningen i Ravnkloa.

Årets festival er den tiende i rekken.

Tradisjonen tro ankom inviterte gjester sjøveien før de la til kai i Ravnkloa torsdag formiddag.

I år var det landbruksdirektøren i Nord-Trøndelag og Frostaordfører Johan Petter Skogseth som var passasjerer på båten som var lastet med et knippe nyhøstede og kortreiste trønderske godsaker.

De ble hilst velkommen til byen av blant andre ordfører Rita Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik.

Gunhild Stordalen åpnet festivalen

Gunhild Stordalen åpnet Trøndersk matfestival

Gunhild Stordalen åpnet i formiddag Trøndersk matfestival, den tiende i rekken.

Foto: Hilde Grande / NRK

Gunhild Stordalen fra stiftelsen GreeNudge stod for åpningen, og for matfestivalen var den profilerte legen og miljøforkjemperen et naturlig valg.

– Hun hare et stort engasjement for global matproduksjon og hvordan man skal brødfø verdens voksende befolkning på en sunn og ernæringsrik måte. All global matproduksjon skjer jo lokalt, så derfor passet det godt å invitere Gunhild Stordalen til Norges matregion nummer én, sier daglig leder Aslaug Rustad til NRK.

DEL BILDENE DINE MED NRK: Gjør som 1500 andre og følg oss på Instagram. Er du på matfestivalen, del bildene dine bilder med NRK Trøndelag ved å bruke enneknaggen (hashtag) #nrktrøndelag.

LES: Slik deler du bildene dine på Instagram

Håper på åtte millioner på tre dager

Rundt 100 utstillere deltar på årets matfestival. I fjor omsatte de til sammen for sju millioner kroner, og i år håper matfestivalen på et enda bedre resultat, selv om ikke like mange deltar.

– Vi har ikke med like mange som i fjor, men er likevel godt fornøyd med deltakelsen. Vi håper på en liten vekst i omsetningen i år, og det ser lovende ut med mye folk i byen og godt vær, sier Rustad.

Trøndersk matfestival 2014

Fortid møter samtid og framtid.

Foto: Hilde Grande / NRK

Hver utstiller omsetter for rundt 80 000 hver, og ingen norsk matfestival kan vise til tilsvarende salgstall. Trøndersk Matfestival er populær, både blant produsenter og publikum.

– Folk er veldig nysgjerrige og engasjert i lokal mat. Vi opplever at de tar seg god tid og er villig til å smake på nye produkter. Andre kommer igjen år etter år for å kjøpe akkurat det samme som de alltid har gjort. Lammelår har en tendens til å forsvinne fort, humrer festivalsjefen.

Klart for bryggerifestival

Etter mye fram og tilbake blir det bryggerifestival også i år.

Bryggerifestivalen, som inngår som en del av matfestivalen, så seg tidligere i sommer nødt til å avlyse arrangementene på grunn av manglende bevilling for å kjøpe lokalt spesialøl direkte fra produsentene.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og til slutt så politikerne seg nødt til å gripe inn.

– Eierskapsenheten mener at saken burde vært behandlet som sesongarrangement og ikke et enkeltarrangement. Dermed vil de mest sannsynlig nå få lov til å kjøpe sterkøl fra grossist, sa varaordfører Knut Fagerbakke til NRK for en måned siden.

Bryggerifestivalen foregår i Trondheim sentrum, og i løpet av de tre dagene festivalen varer er det mulig å smake på mellom 50 og 60 forskjellige ølsorter.

SE TV-REPORTASJEN:

Et yrende folkeliv og lokale matprodusenter setter et livlig preg på Trondheim under Trøndersk matfestival.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Det er julebordstid, og uhell kan skje, skal vi tro tannlegene...
Fra 1. januar får du nyheter klokka 18:55, 20:55 og 22:55.