NRK Meny
Normal

Gult er kult

Skal vi irritere oss eller glede oss over den blomstrende løvetanna?

Løvetann med bier
Foto: Anne-Liss Bortne

"Gult er kult" sier radiogartner Trine Hogstad  og tnker på all den vakre blomstrende løvetanna som omgir oss nå i hager og på friareal rundt omkring i Trøndelag.

Vi bruker masse tid på å irritere oss over denne villige planten og mange jobber i timevis på kne for å fjerne løvetanna, men det er helt bortkastet. For å slippe å se på de gule blomstene i hagen, kan du klippe plena litt oftere og kanskje gå rundt å plukke av blomster og knopper. Det er akkurat nå den blomstrer som verst. Snart er det over og da tenker vi kanskje ikke så mye over problemet, plantene forvinner litt i det grønne graset.

Ny jord til sommerblomstene

Nå er det tid for å plante sommerblomster og da vil plantene ha ny jord, ikke den som ble brukt i fjor. Det selges mange sorter jord, du må ikke kjøpe den som er tung og kompakt. Det er best å henvende seg til fagfolk på et hagesenter for å få råd om god jord.

Plantene må ha gjødsel, ingenting gror uten det. Hvor ofte du skal gjødsle avhenger av vær og hvor ofte du vanner. I godt vær må du vanne ofte og da kan du gjødsle to ganger i uka. I dårlig vær og sjeldnere vanning er det nok å gjødsle en gang i uka. Det er best å bruke langtidsvirkende gjødsel.