Grynsodd

 

Grynsodd

Oppskrift laga til Midtnordisk råd sin sending fra Marsimartnan i Levanger.

Suppe som holdt liv og varme i folk i ”gamle dager”. Suppa ble alltid kokt på kraft fra spekeskanker, bein eller flesk. Hele byggryn ble lagt i vann og kokt sammen med krafta. Ellers brukte en det en hadde for hånden, og hadde en spekesild i suppa ble den kalt ”sildgryn”. 

Grynsodd til 4 personer: 

1 salt skank (svin, gjerne røkt om en liker smaken)
2 liter vann
200 g helgryn (byggryn) som har ligget i vann natta over
50 g løk i terninger
100 g kålrot i terninger
100 g gulrot i terninger
200 g  potet i terninger
Salt og pepper etter smak

Kjøttet kokes mørt i 2 liter vann. Avkjøles og renses.

Løk og grønnsaker kokes sammen med byggryn i kokekrafta til grønnsakene er møre. Tilsett svinekjøttet og smak til med salt og pepper.

Serveres med flatbrød.

Om ønskelig kan en drysse finhakket persille, gressløk eller anna grønt over ved servering. Har en gammelt brød kan en steke brødterninger i smør og ha i suppa også.

 

 

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.