Grynsodd

 

Grynsodd

Oppskrift laga til Midtnordisk råd sin sending fra Marsimartnan i Levanger.

Suppe som holdt liv og varme i folk i ”gamle dager”. Suppa ble alltid kokt på kraft fra spekeskanker, bein eller flesk. Hele byggryn ble lagt i vann og kokt sammen med krafta. Ellers brukte en det en hadde for hånden, og hadde en spekesild i suppa ble den kalt ”sildgryn”. 

Grynsodd til 4 personer: 

1 salt skank (svin, gjerne røkt om en liker smaken)
2 liter vann
200 g helgryn (byggryn) som har ligget i vann natta over
50 g løk i terninger
100 g kålrot i terninger
100 g gulrot i terninger
200 g  potet i terninger
Salt og pepper etter smak

Kjøttet kokes mørt i 2 liter vann. Avkjøles og renses.

Løk og grønnsaker kokes sammen med byggryn i kokekrafta til grønnsakene er møre. Tilsett svinekjøttet og smak til med salt og pepper.

Serveres med flatbrød.

Om ønskelig kan en drysse finhakket persille, gressløk eller anna grønt over ved servering. Har en gammelt brød kan en steke brødterninger i smør og ha i suppa også.

 

 

Video fra Trøndelag

I 2016 har det vært nesten 10 000 viltpåkjørsler. 1/4 av dem skjer i Trøndelag.
Fikk heder for sitt arbeid med mangfold og inkludering.
Etter år med hus-okkupasjoner og ungdomsopprør ble Svartlamoen boligstiftelse til, etter våpenhvile med Trondheim kommune. 
Det er faktisk 15 år siden kampen sto om det gamle arbeider-boligstrøket.