Orgelpiper verdt millioner stjålet fra kirke

Nær tusen orgelpiper, verdt flere millioner kroner, er stjålet fra Melhus kirke i Sør-Trøndelag. Pipene skulle brukes i det nye orgelet, men nå må hele prosjektet legges på is.

Melhus kirke

Tyveriet ble oppdaget like før et åpent informasjonsmøte om det nye orgelet i Melhus kirke onsdag kveld.

Foto: Hallfrid Romundset Ulfsnes

Melhus kirke inviterte til et folkemøte om nytt orgel onsdag kveld, men da sognebarna kom, var nærmere tusen orgelpiper stjålet, skriver Adresseavisen.

I alt 22 orgelstemmer fra Skottland, hver bestående av omtrent 50 piper, var lagret i påvente av montering. Verdien ligger på mellom 4 og 5 millioner kroner.

Signering av orgelkontrakten avlyst

Ifølge Trønderbladet sto orgelpipene oppe på galleriet, etter at de ble hentet fra ei kirke i Skottland for å gjenbrukes. De skotske orgelstemmene var en viktig del av orgelprosjektet, og skulle bidra til å redusere kostnadene.

Orgelet, Melhus kirke

Dagens orgel i Melhus kirke fungerer dårlig, og menigheten hadde sett frem til et nytt orgel.

Foto: Morten Karlsen

I tillegg til informasjonsmøtet om det nye orgelet, skulle to representanter fra det sveitsiske orgelbyggerfirmaet Orgelbau Kuhn signere kontrakten og ta mål av orgel og piper.

Men da de gikk for å se på pipene i forkant av møtet, viste det seg at de aller fleste var borte.

– 70 prosent av stemmene som er lagret, er blitt borte det siste døgnet. Grunnlaget for hele anbudskonkurransen faller bort såfremt de ikke dukker opp igjen. Et viktig kriterium var at pipene skulle brukes omigjen, sier fellesrådsleder Asbjørn Buklev til Trønderbladet.

Signering av orgelkontrakten er nå avlyst.

LES: Orgelet i Melhus kirke tok fyr

Orgelbyggerfirmaet tror det er sabotasje

– Dette er fryktelig trist for menigheten. Vi hadde kommet langt i prosessen med det nye orgelet, og nå må alt fryses, sier kirkeverge Kurt Rilandsholm til Adresseavisen.

Også representantene fra orgelbyggerfirmaet er sjokkerte over tyveriet, og antyder overfor Trønderbladet at det kan ligge sabotasje bak.

– Vi har ikke bare venner, sier Gunther Böhme til avisa.

Politiet sendte krimteknikere til stedet onsdag kveld. Ifølge fellesrådsleder Buklev var det ikke tegn til innbrudd i kirka, og døra var låst da de ankom onsdag. Kirka har ikke innbruddsalarm.

LES: Orgelstrid i Melhus