Grotteost

De matglade kokkene synes nordmenn bør bli sprekere til å prøve nye oster. De har prøvd seg på grotteost fra Hitra.

Bodil Birkeland og Yngvar Sæther viser stolt fram grotteosten

Bodil Birkeland og Yngvar Sæther viser stolt fram grotteosten de lager.

Foto: Tron Soot-Ryen

Nede i kjelleren hos Bodil Birkeland ligger det hundrevis av oster. Noen er gule mens andre er med rødlige.

Navnet grotteost har ostene fra ysteriet fått på grunn av nettopp kjelleren de befinner seg i. Den ser nemlig ut som ei grotte.

- De lyse er ung ost som ikke er blitt så moden enda. Når de blir mer rødlige så betyr det at de har fått blitt mer moden og fått enda mer smak, sier Birkeland.

Uvanlig ost

- Folk skjønner ikke helt at jeg orker dette. Ostene må snus hver eneste dag. I tillegg pusser og vasker vi ostene våre, sier Birkeland.

Det som skiller ostene til Birkeland fra andre, er at hun lager sine oster av melk som ikke er blitt kokt før de benyttes i osten.

- Det skal visstnok gi mer allsidig smak på osten, sier Birkeland.

Ikke bland smaker

Prosessen med å lage god ost starter helt fra kua som går og

Ost med spiselige blomster

Brunost med spiselige blomster, yoghurtdressing, tyttebær og nøtter. Noe slikt hadde radiokokken aldri laget før.

Foto: Tron Soot-Ryen

gresser. I tillegg ligger en del av ostene lagret i opp mot ett år før de er ferdig modnet.

- Når en ost har fått så mye stell som de får her, så er det viktig at vi som kokker tar vare på det når vi bruker ostene. Derfor må vi passe på å ikke bruke for mange smaker i tillegg til osten, sier kokkene.

- Selv pleier vi kun å dele opp osten i små skiver og litt hvit vin til. Men vi må selvfølgelig passe på at det ikke blir for mye vin når vi spiser ost da, sier Birkeland.

Kokkene mener at om man skal ha et ostemåltid så bør det i bunn og grunn kun besto av ost og noe godt å drikke. Men ikke rød vin.

- Mange spiser druer og paprike til osten. Dette ødelegger både osten og vinen spør du meg, sier Johnsen.

Lær mer om ost

Til slutt kommer kokken med et utfordring til nordmenn.

- Jeg synes nordmenn burde lære seg mer om ost. Alt for mange kjøper oster som er tilsatt all slags krydder og urter. Vi bør bli flinkere til å spise mer ordentlig ost, avslutter Johnsen.