Hopp til innhold

Grensestopp for hyttefolket – Ronny får ikke reparert frosne vannrør

I hytta til Ronny Berge fossa vannet ut fra frosne rør sist lørdag – nå får han ikke gjort ferdig reparasjonene. Folk med hytte i Sverige får ikke lenger krysse grensa.

Hytte

STENGT: På hytta her på Storlien skulle Ronny Berge ha reparert vannrør som frøs og ble ødelagt lørdag. Men nå er grensa stengt også for de med fritidseiendom i Sverige og Ronny er bekymra for hvordan det går med familiehytta.

Foto: Ronny Berge

Berge har som mange andre nordmenn med fritidseiendom i Sverige tatt jevnlige turer over grensa for å sjekke hytta si. Men da han kom inn i familiehytta på Storlien sist lørdag skjønte han at ikke alt var som det skulle.

– Vannet hadde fryst både på kjøkkenet, toalettet og badet. For å tine det opp satte jeg på svak varme. Etter ei stund hørte jeg det smalt. Et rør hadde røket og vannet kom fossende utover gulvet, sier Ronny Berge.

Han fikk raskt stengt av vannet og rydda opp. Planen var å kjøre opp til hytta i helga å reparerer de ødelagte rørene. Men nå er grensa stengt og rørene står der slik han forlot dem.

Storlien

MÅTTE SNU: Den svenske politikvinnen Victoria Norman stanser all trafikk på veg over grensa ved Storlien i Sverige. Så langt har de beordra en bil til å snu og kjøre tilbake til Norge.

Foto: SVT

– Bekymra

– Jeg er veldig spent på hvordan det ser ut når jeg kommer meg dit igjen og jeg er veldig bekymra for om vannet har gjort mer skader på hytta, sier Berge.

Foreninga for de mange tusen nordmenn som eier fritidseiendom på svensk side er også bekymra. Fram til midnatt søndag har de hatt unntak fra regelen om grensepassering og har fått tatt dagsturer over for å se om hytta si.

Men nå har svenskene innført innreiseforbud fram til 14. februar som også gjelder dem. Årsaken er frykt for import av det muterte koronaviruset flere har fått på østlandet.

Ber ambassaden om hjelp

– Det meldes mange minusgrader i tida framover. Spesielt i Trøndelag. Det betyr at det er fare for frostspreng. Vi vet også at det kan komme mye snø. At vi ikke kan ha tilsyn lenger kan derfor gå utover både bygninger og installasjoner, sier Lars Otto Grønseth.

Lars Otto Grønseth

AMBASSADEN: Lars Otto Grønseth er redd det manglende tilsynet kan føre til at flere hytter kan bli skada av snø og is. På vegne av Facebook-gruppa for dem som har fritidseiendom i Sverige ber han nå den norske ambassaden i Stockholm i om hjelp.

Foto: Privat

Han var med å starte opp en gruppe på Facebook for dem som har fritidseiendom i Sverige. Gruppa har nå over 9000 medlemmer og de prøver nå å få svenske myndigheter til å snu.

Det er nå sendt en henvendelse til den norske ambassaden i Stockholm de forklarer at manglende tilsyn skaper problemer. De ber ambassaden videreformidle dette til innenriksministeren i Sverige.

– Det er litt merkelig at vi blir nekta å komme over grensa da vi allerede er underlagt strenge restriksjoner fra norske myndigheter, sier Grønseth.

Han viser til at de blant annet ikke skal ha kontakt med andre folk, ikke kan overnatte og ikke skal besøke butikker. Men Grønseth understreker at de selvfølgelig følger de reglerne som gjelder nå.

Storlien

MIDNATT: Natt til mandag innførte svenskene innreiseforbud og tillater kun arbeidspendlere og de som frakter gods å passere.

Foto: Polisen Jämtland/Härjedalen

Ulike forsikringsregler

Grønseth ber folk sjekke med forsikringsselskapene sine om de får dekket skader som skjer i perioden grensa er stengt.

Dette støtter informasjonssjef Sigmund Clementz i IF. Reglene vil være ulike. Han oppfordrer folk til å skaffe seg en hyttevenn.

– Hvis du ikke kommer deg på hytta er det blant annet mange gårdbrukere som kan følge med på snø- og isforholdene for deg. De kan kanskje også måke taket hvis det blir mye snø, sier Clementz.

Victoria Norman jobber til vanlig som politi i Åre. Men natt til mandag var hun på plass på grensa mot Norge ved Storlien for blant annet å hindre at norske hytteeiere kjører over til nabolandet.

– Det er svært lite trafikk og det er kun en som har måttet snu på grensa så langt. Det virker som om folk har forståelse for at vi står her, sa Norman til SVT mandag ettermiddag.

Svensk politi vil kontrollere alle grenseoverganger i Norge helt fram til 14. februar for å forhindre at koronasmitte kommer inn til Sverige.