Gravlegging måtte vente fire dager

Begravelsen av Per Hårnes kunne ikke fullføres fordi kirka ikke ville sette folk til å jobbe overtid på en fredag.

Begravelse Verdalsøra kapell

Tirsdag kunne kista føres til grava ved Verdalsøra kapell.

Foto: Rita Kleven / NRK Trøndelag

Begravelse Verdalsøra

Venner og barnebarn var til stede ved jordfestelsen.

Foto: Rita Kleven / NRK Trøndelag

Tirsdag formiddag ble båren til Per Hårnes endelig senket ned i graven på Verdalsøra kirkegård. Fire dager etter at begravelsen egentlig fant sted.

Måtte utsette jordfestelsen

Per Hårnes døde på Sykehuset Levanger søndag 16. juni etter lang tids sykdom. Begravelsen skulle være fredag 21. juni klokka 13 i Verdalsøra kapell.

Men mandag i forrige uke ble enken Unni Hårnes kontaktet av begravelsesbyrået. Det gikk ikke an å ha begravelsen klokka 13 likevel.

Dette var på grunn av en annen begravelse, hvor kisten og gravfølget kom fra Stiklestad kirke til kirkegården på Verdalsøra. Det skriver Trønder-Avisa, som først omtalte saken.

Det ville blitt en «kollisjon» mellom to gravfølger på kirkegården.

Gjennomførte seremonien

Det var viktig for familien å gjennomføre begravelsen før helga, fordi flere i familien hadde bestilt feriereiser og måtte dra i helga.

– Jeg sa til ungene at de skulle reise på ferie som bestemt. De hadde bestilt billetter for lenge siden. Jeg vet at Per ville ønsket at de reiste, sier Unni Hårnes til NRK.

– Vi spurte om det var mulig å gjennomføre begravelsen torsdag, men da var det kun mulig med bisettelse. Jeg følte ikke at det var helt i Pers ånd, selv om vi aldri snakket om det, sier hun til Trønder-Avisa.

Begravelser til faste tider

Det hele endte med at begravelsesseremonien ble gjennomført fredag, men klokka 14, en time etter vanlig praksis. Det ble for seint til at det gikk an å gjennomføre jordfestelsen.

Begravelser foregår til faste tider, klokka 11 og 13 på tirsdag, onsdag og fredag.

Unni Hårnes fikk en klar oppfatning av at problemet var at Kirken ikke kunne betale for overtid for de kirkelig ansatte utover fredag ettermiddag.

– Det handler om en halvtime. Jeg mener praksisen må endres når det er snakk om så kort tid, sier Hårnes til NRK.

– Prøver å legge til rette

Administrativ leder i Sør-Innherad prosti, Jann Karlsen, mener det er vanskelig å beklage situasjonen.

– Familien valgte å gjøre det sånn fordi de hadde øvrige planer uka etter. De aksepterte forslaget om å ha begravelse på fredag og nedsetting av kiste på tirsdag, sier Karlsen.

Han hevder at økonomi ikke har vært noe tema. Men han erkjenner at overtidsbetaling utover ettermiddagen kunne blitt en utfordring, da graverne ville vært nødt til å holde på fram til utpå kvelden.

– Situasjonen er uheldig. Å dele gravferden slik, gjør vi veldig sjelden. Vi prøver å tilrettelegge på best mulig vis, men som kjent; et dødsfall kommer sjelden beleilig, sier Karlsen.

– Det ble ei verdig stund

Barna til Per og Unni Hårnes manglet ved farens båre tirsdag, men Unni hadde barnebarn og venner til stede.

– De sørget for at det ble ei verdig stund, sier Unni Hårnes.

– Men det var ikke slik vi hadde tenkt det.

Verdalsøra kapell

Jordfestelsen her ved Verdalsøra kapell måtte vente i fire dager.

Foto: Rita Kleven / NRK Trøndelag