NRK Meny
Normal

Gratulerer med dagen, Rosenborg!

For 100 år siden i dag gikk en guttegjeng fra Møllenberg sammen og stiftet et lite fotballag som de kalte Odd. I dag møtes gamle helter til showkamp og fest på Lerkendal.

Nils Arne Eggen - Jubileumskamp

Se bildene fra jubileumssendingen fra Lerkendal, fredag 19. mai.

Foto: Morten Andersen / NRK

Rosenborg er Norges mestvinnende fotballklubb og i dag er det 100 år siden klubben så dagens lys for første gang.

Da var det 12 unge menn møttes oppe ved Rosenborgsletta i Trondheim lørdag kl. 19 og stiftet fotballklubben «Odd».

Etter at Nils Arne Eggen gjorde comeback som trener i Rosenborg i 1988, dominerte klubben norsk fotball hele 1990-tallet, og begynnelsen av 2000-tallet.

Flere norske fotballprofiler gratulerer Rosenborg med sine hundre år, men ikke alle er like begeistret over dominansen til trønderne.

Gjensyn med Mini og Carew

Store spillere kom og gikk i denne gullalderen og flere av dem møtes fredag kveld når 100-åringen feires med brask og bram til showkamp på Lerkendal. 10 000 publikummere har sikret seg billetter til den historiske begivenheten.

Spillerne er delt opp i to lag, de som spilte før og de som spilte etter 2000.

1900-laget: John Carew, Sigurd Rushfeldt, Kåre Ingebrigtsen, Jørn Jamtfall, Erik Hoftun, Stig Inge Bjørnebye, Vegard Heggem, Bjørn Tore Kvarme, Mini Jakobsen, Harald Martin Brattbakk, Sverre Brandhaug, Roar Strand, Ola By Rise.

Laget ledes av ingen ringere enn Nils Arne Eggen og Bjørn Hansen.

Rosenborg 1900

Lagoppstilling. Rosenborg 1900.

Foto: NRK

2000-laget: Daniel Ørlund, Øivind Storflor, Micke Dorsin, Vidar Riseth, Ståle Stensaas, Steffen Iversen, Jan Gunnar Solli, Frode Johnsen, Fredrik Winsnes, Christer Basma.

Erik Hamrén og Trond Henriksen styrer laget fra sidelinjen.

Rosenborg 2000

Lagoppstilling. Rosenborg 2000

Foto: NRK

– Litt flaut

Forsvarsspiller for klubben gjennom ti år, Christer Basma, er en av dem som skal spille for 2000-laget. Han takket ja til tilbud om å være med på showkampen med en gang, men har snarere fått kalde føtter i ettertid.

– Vi blir litt flaue på egne vegne fordi vi har slutta å spille. Og så har vi så mange bilder av hvordan det skal gjøres, og så blir man så skuffa over seg selv, det er det som er litt vondt å se på. Det faller inn i kategorien sakte-tv, ler Basma.

De gamle spillerne avslører at lagene har trent svært lite i forkant av den store kampen.

– Jeg tror vi avventer treninga til etter kampen, smiler Brandhaug.

Rosenborgs lag som slo Milan

Rosenborgs lag som slo AC Milan i 1996. Bak (f.v.): Jon Olav Hjelde, Bjørn Tore Kvarme, Erik Hoftun, Trond Egil Soltvedt, Steffen Iversen og Bent Skammelsrud. Foran: Harald Brattbakk, Ståle Stensaas, Jørn Jamtfall, Vegard Heggem og Roar Strand.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Kommer til å få juling

Kampen skal spilles på sjuerbane og ledes av den tidligere eliteseriedommeren Per Ivar Staberg.

– Vi kommer til å få juling, sier Mini Jakobsen når han hører hvem som skal stå på motsatt banehalvdel.

Om det likevel blir mål på Mini og 1900-laget er det ikke usannsynlig at publikum får med seg Minis velkjente jubelscene.

– Jeg skjønner at det forventes salto. Jeg har ikke slått salto på gress siden 1999. Men jeg har vært på trampolineparken i Trondheim, og der går det fint. Hvis de stiller med trampoline, skal jeg slå salto, sier Mini Jakobsen.

Jubileumskampen kan du se direkte på nrk.no/trondelag og NRK2 fra klokka 19.30. Kampen starter klokka 20.00.