NRK Meny
Normal

Gratulerer med dagen, Arve!

Den folkekjære fiolinisten fylte 80 år 14. desember. Gjennom sin lange karriere har han blitt hyllet for sin tekniske briljans og varme tone. Gratulér Arve med dagen her.

Arve Tellefsen

Arve Tellefsen har spilt fiolin helt siden har var 6 1/2 år. Fortsatt øver han 3–4 timer daglig.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Arve Tellefsen

Den 22 år gamle fiolinisten Arve Tellefsen høstet ovasjoner, og musikkanmelderne strødde om seg med superlativer etter debutkonserten i Universitetets aula 21. Januar.

Foto: Aktuell / NTB scanpix

Allerede som 6 1/2-åring begynte Arve Tellefsen på Trondhjems musikkskole som fiolinelev. Han tror det var foreldrenes dårlige samvittighet som førte til at han fikk begynne å spille fiolin.

– Jeg hadde en eldre søster som ville spille piano. Hun døde da hun var ni år og da tror jeg mine foreldre fikk dårlig samvittighet fordi hun ikke hadde fått lov til å spille piano. Derfor fikk jeg lov til å spille fiolin.

Da Tellefsen begynte på musikkskolen var de fem elever som spilte fiolin i Trondheim. Av de fem var det Tellefsen som utmerket seg.

– Jeg merket etter hvert at jeg tok ting hurtigere enn de fire andre.

Tellefsen forteller at han ikke kommer fra et spesielt musikalsk hjem, men at radioen har vært viktig for ham.

– Like etter krigen var det bare én kanal på radio. Hver søndag var det morgenkonsert hvor det ble bare spilte klassisk musikk. De konsertene hørte vi i familien på og jeg ble veldig begeistret for det jeg hørte.

Arve Tellefsen

Oslo 2. juni 1973: Arve Tellefsen prøver seg som gatemusikant. Det går riktig bra og pengene skjenker han til Rosenborg Fotballklubb.

Foto: Aktuell / NTB scanpix

Fikk kjeft for bruk av synthesizer

Tellefsen er kjent for å spille klassisk musikk, men han har også utforsket andre sjangere.

– Jeg har spilt det jeg har hatt lyst til å spille. Jeg har ikke følt meg bundet til å bare spille klassisk musikk.

Men den folkekjære musikeren har også måttet tåle en del kjeft, særlig da han hadde med synthesizer på ei plate.

– Jeg fikk mye kjeft, både fra pressen, kritikere og kolleger. De mente jeg ødela klassisk musikk ved at jeg spilte sammen med en synthesizer.

LES OGSÅ: Arve klar med sin første poplåt.

En av dem som kritiserte Tellefsen offentlig var pianist Eva Knardahl.

Arve Tellefsen får Den Kongelige St. Olavs Orden for fortjeneste for norsk musikkliv

I 2015 ble Tellefsen forfremmet og utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats i norsk musikkliv.

Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– Hun kritiserte meg veldig og sa at dette var noe hun aldri skulle gjøre. Noen år senere spilte hun sammen med Vazelina Bilopphøggers, så det gikk seg til, forteller en lattermild Tellefsen.

Folkekjær musiker

Tellefsen har spilt med en rekke av verdens ledende orkestre og dirigenter rundt omkring og deltatt på et utall av internasjonale festivaler. Tellefsen har spilt inn over 30 plater og CD-er, og solgt over en halv million CD-er i Norge. Platene har brakt ham tre Spellemannspriser. I 1994 ble han, sammen med Liv Ullmann, æresborger av Trondheim.

I 2015 ble Tellefsen forfremmet og utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats i norsk musikkliv.

SE: Musikalske høydepunkter med Arve Tellefsen og Oslo Filharmoniske Orkester.

Festkonsert for Arve Tellefsen kan du se på NRK1 14. desember klokken 21:35.

Den folkekjære fiolinisten fyller 80 år i dag. Gjennom sin lange karriere har han blitt hyllet for sin tekniske briljans og varme tone.

Video fra Trøndelag

Sammen med bestefar og Tynset-torader´n