Hopp til innhold

Gratis over Skarnsundet

Etter 16 år ble bomstasjonen ved Skarnsundbrua stengt i ettermiddag. Innbyggerne feirer.

- Dette betyr mye, jeg begynner på videregående skole i Inderøy neste år. Med gratis brupassering blir det mye billigere å reise hjem, sier Karen Elise Langfjæran.

Hun fikk æren av å skru på det grønne lyset under markeringa ved Skarnsundet i ettermiddag. Hun var nemlig den første babyen passerte sundet i bil.

- Jeg kom hjem fra sykehuset som nyfødt baby, det er ærefult å få sørge for at folk nå kan kjøre gratis, sier Karen Elise Langfjæran.

16 år med bom

Den 530 meter lange Skarnsundbrua ble åpnet av kong Harald 19. desember 1991. Brua erstattet ferja over sundet, og forbinder Fosenhalvøya og Innherred. 

 

 

Åpning av Skarnsundbrua 1991.

Kong Harald åpnet brua i 1991.

Foto: MidtNytt / NRK

En tur over brua har kostet 66 kroner og i alt har bilistene betalt 80 millioner kroner i bompenger.

Etter planen skulle ikke brua være nedbetalt før om tre år, og det gir ekstra grunn til feiring.

Tog og ballonger

Slutten på bompengene ble markert med en folkefest ved brua. Anført av et korps gikk folk i tog over brua. På den andre siden ventet det bløtkake.

Stor betydning

Mosvikordfører Carl Ivar von Køppen (Sp) mener dagen er den nest største i Mosviks historie.

- 19. desember 1991 var den store dagen for oss, da fikk vi knyttet oss til Innherred og det var et klart fremskritt, sier von Køppen til NRK Trøndelag.

Men det at det nå er gratis er naturligvis også viktig, mener ordføreren.

- Vi må få mer folk til kommunen, og særlig reiselivet vil tjene mye på dette. Vi har mye fritidsbebyggelse i kommunen og vi har lagt til rette for å utvide den, men aller helst vil jeg ha folk som flytter til Mosvik for å bosette seg, sier ordfører Carl Ivar von Køppen. 

 

 

Skarnsundbrua nedbetalt

Det endelige beviset på at det er gratis å kjøre.

Foto: Frank Almås / NRK