Gransker egen kyllingfabrikk

Rema 1000 er usikker på om en kyllingfabrikk de nylig har tatt over er forsvarlig drevet før overtakelsen. Nå setter de i gang gransking av Norsk Kylling.

Norsk kylling, Støren

Norsk Kylling på Støren har flere ganger vært ute i hardt vært. Nå har bedriften fått nye eiere.

Foto: Bjørn Solli/NRK

– Vi ønsker å få klarhet i om det har foregått ulovlig eller uforsvarlig drift. Og om Norsk Kylling har vært drevet etter vårt verdigrunnlag for høy forretningsmoral, skriver administrerende direktør for REMA Industrier, Martin Klafstad i en pressemelding.

– Visste det trengtes opprydding

Norsk Kylling har vært ute i hardt vær gjentatte ganger de siste årene. Det har vært påstander om ulovlig utenlandsk arbeidskraft ved fabrikken, pålegg fra Arbeidstilsynet om brudd på arbeidstidsbestemmelsene og kritikk av slaktemetoder.

I november i år avdekket Rema 1000 det de vurderte som underbetaling av produsenter tilknytta Norsk Kylling.

– REMA 1000 visste jo at det trengtes en stor opprydning i Norsk Kylling. Det var derfor vi valgte å ta over hele eierskapet og få på plass egen leder, sier Klafstad.

– Vanskelig å få oversikt

Nå setter den nye eieren altså i gang en gransking av tidligere driftsforhold ved kyllingfabrikken på Støren sør for Trondheim.

Grunnlaget for granskinga er ifølge pressemeldinga "fakta som er utfordrende for oss å få oversikt over og avdekke selv".

NRK har vært i kontakt med administrerende direktør ved Norsk Kylling, Frode S. Marthinsen. Han vil ikke kommentere saken.

Klafstad i Rema Industrier melder til NRK at han heller ikke vil kommentere saken utover pressemeldinga.

Les også: Vil stevne Norsk Kylling

Vil se framover

Det er revisjonsselskapet BDO, ledet av Erling Grimstad, som gjennomfører granskinga.

– Vi forholder vi oss til eventuelle funn de gjør. Vi håper denne granskingen gjør av vi i 2013 kan tenke fremover for å skape "verdens beste kyllingfabrikk", skriver Klafstad i pressemeldinga.

– Tåler gransking

Tidligere administrerende direktør ved Norsk Kylling, Agnar Østhus, har følgende kommentar til saken:

– Jeg har ikke blitt kontaktet av Norsk Kylling på noe tidspunkt etter jeg avslutta mitt arbeidsforhold der den 30.juni i år, og kan ikke uttale meg om dette, sier Østhus.

Han sier imildertid at han ikke er kjent med noen forhold i bedriften som ikke tåler en gransking.

– Jeg legger til grunn at granskinga vil vise at virksomheten, så lenge
jeg var ansvarlig for den, var drevet på en god måte, sier Østhus.