Grammy-vinnere inntok Vår Frue Kirke

... og var mektig imponert over Trondheim og Olavsfestdagene.

Conspirare - Recital

Conspirare sang i Trondheim for fjerde gang på en uke, da de holdt konserten 'Recital' i Vår Frue Kirke lørdag. Kirken var smekkfull med 650 mennesker.

Foto: Bård Malvik / Olavsfestdagene

Det prisbelønnede koret Conspirare holdt konsert for en smekkfull Vår Frue Kirke i forbindelse med Olavsfestdagene lørdag.

– Denne lille turneen har kanskje vært den beste vi har vært med på, forteller korets dirigent, Craig Hella Johnson til NRK.

– Føler oss hjemme i Norge

Koret ankom Trondheim forrige lørdag og hadde allerede opptrådt på åpningsseremonien i Borggården, åpningskonserten i Nidarosdomen og under Olsokhøymessen, før lørdagens konsert Recital i Vår Frue Kirke.

– Det har vært en sann glede å få opptre her. Olavsfestdagene er med på å bygge broer mellom ulike musikalske miljøer og det er slike verdier Conspirare verdsetter, forteller Hella Johnson.

– Vi føler oss hjemme her, legger han til.

Sang "Norge, mitt Norge"

Conspirare har blitt nominert til Grammy seks ganger og vant i fjor for beste korfremføring, så at Vår Frue Kirke var smekkfull på lørdagens konsert var ingen stor overraskelse.

– Konserten var helt fantastisk. Det var rett og slett ekstraordinært, sier en tydelig imponert programsjef Jens Storli.

Publikum fikk seg litt av en overraskelse da amerikanerne plutselig begynte å synge på kav norsk.

– De sang "Norge, mitt Norge" på helt perfekt norsk. Jeg tviler på at det er mange norske kor som kan måle seg med en slik opptreden, sier Storli.

– Utfordrer den tradisjonelle korsjangeren

Koret bestående av 28 profesjonelle sangere fra Austin i Texas, har fått strålende tilbakemeldinger fra publikum og arrangør for sine opptredener.

– Folk virker å være begeistret over kvaliteten og ikke minst over klangen i koret, sier Storli.

Det Grammyvinnende koret Conspirare fra USA medvirket ved åpninga i Borggården torsdag med et utdrag fra stykket "The Wound in the Water" av Kim Andre Arnesen.

Det Grammyvinnende koret Conspirare fra USA medvirket ved åpninga i Borggården torsdag med et utdrag fra stykket "The Wound in the Water" av Kim Andre Arnesen.

Programsjefen forteller at det er Conspirares orginalitet som gjør deres konserter så spesielle.

– Det har blitt et kjennemerke det at de utfordrer den tradisjonelle korsjangeren. De gjør musikk i veldig ulike uttrykk, alt fra gospel til samtidsmusikk til russiske verk. I tillegg har de blant annet covret Sinéad O'Connor-låter, noe som er høyst uvanlig innen norsk kormusikk.

Dirigent med norske aner

Korets dirigent, Craig Hella Johnson, har blant annet blitt hyllet i Wall Street Journal og trekkes frem som en av de viktigste og mest inspirerende korlederne i verden i dag.

Men det få vet, er at hans besteforeldre kom fra et lite sted like utenfor Bergen, nemlig Hella.

Craig Hella Johnson

Den prisbelønnede dirigenten er særlig fornøyd med det norske publikumet. – Nordmenn er utrolig gode lyttere, sier Hella Johnson.

Foto: Zoe Bazilchuk / Olavsfestdagene

– Hella er en liten bygd i Norge der familien min kommer fra. Da bestefaren min kom til USA som 18-åring, tok han etternavnet "Johnson" for å passe inn. Gutta på båten hadde nemlig kalt han og broren for "The Hell Boys" (Helvetesguttene journ.anm.), forteller han.

Da han og søsteren ble eldre valgte de å ta tilbake Hella-navnet og dirigenten har nå brukt det i 30 år. Nå som Conspirare er ferdige i Trondheim, går turen videre til nettopp Hella, før dirigenten setter kursen mot Texas.

– Jeg har stor tro på at vi kommer tilbake for å spille her i Norge, innrømmer Hella Johnson.