Hopp til innhold

– Gråfargen på bygninger kan gjøre oss deprimerte

Alle de grå bygningene rundt oss påvirker humøret vårt, mener universitetslektor og interiørarkitekt. Hun er også bekymret for at viktig fargekunnskap går i glemmeboka.

– Jeg synes det liver opp i hverdagen. Jeg synes det er kjempefint at det er litt farger, særlig nå på høsten når det er så grått ellers, sier en kvinne NRK møter ved Gamle bybro i Trondheim.

Bryggene og trehusene langs Nidelva er i mange farger. En mann NRK møter, mener fargene påvirker ham.

– Ja, jeg vil si det. Nå når det er litt kaldt i lufta og høstlig, føler en at det er litt ekstra varmt og godt å gå over her og se fargene, forklarer han.

– Farger gjør oss glade

Vi blir påvirket av fargen på bygningene rundt oss, ifølge Kine Angelo, interiørarkitekt, fargedesigner og universitetslektor ved NTNU.

Hun mener arkitektene har mye av skylda for at nybygg ender opp med gråtoner, og frykter viktig fargekunnskap går i glemmeboka:

– Farger gjør oss glade. Det kommer vi ikke utenom, sier Angelo til NRK.

(Saken fortsetter under bildegalleriet)

– Arkitektene har et ansvar

NRK har tidligere fortalt at 80 prosent av husmalingen som selges, er i gråtoner. Nybygg blir mer og mer fargeløse. Dette bekymrer fargedesigneren, som mener arkitektene er i ferd med å miste kunnskap.

– Jeg vil si at de har blitt forelsket av form, og at de har mistet evnen til å bruke farge. Jeg tror det er fordi de ikke er flinke nok lenger. Kunnskapen begynner å gli litt vekk. Når de ikke kan det, og ikke føler seg sikre, er det veldig trygt å gå til det grå, tror Angelo.

– Der vil jeg si at arkitektene har et ansvar. Enten får de velge farge, eller så får de i hvert fall vite hvorfor de ikke bruker farge. Det kan de heller ikke svare på, sier universitetslektoren.

– Kjempetrist

– Jeg synes det er kjempetrist, sier Bjørg Åbø, interiørarkitekt i arkitektkontoret Snøhetta.

Hun er helt enig med Angelo. Marked, utbyggere og pris bestemmer, og dermed er viktig fargekunnskap i ferd med å gå i glemmeboka hos arkitekter:

(Saken fortsetter under bildet)

Brattøra i Trondheim, med Clarion Hotel & Congress og bygget som huser Miljødirektoratet

NYBYGGING: Det er bygget mye nytt på Brattøra de siste årene, og mer skal det bli. Her er hotellet Clarion Hotel & Congress ved siden av bygget som huser blant andre Miljødirektoratet.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

– Det å utforske og prøve seg frem med farge, og hva det gjør for rom og bygg i landskap, tror jeg nok til en viss grad at ikke så mange har dyp kunnskap om lenger, sier Åbø.

Grå bydel

Pirsenteret, Brattøra i Trondheim

LITT FARGESPILL: Det er noe mer fargebruk i bygningen som huser Pirsenteret på Brattøra.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Det nye kulturhuset i Bodø er hvitt, og de nye boligene ved Bjørvika er grå og hvite. Og i Trondheim vokser nå Brattøra frem som en bydel som et godt eksempel på det fargeløse.

– Grått, konstaterer en mann NRK møter på Brattøra, som ser seg rundt blant de nye bygningene.

– Hva skal man si? Det er kanskje ikke så veldig koselig, legger han til.

En annen mann tenker ikke så mye på om han blir glad eller ikke av gråfargen, men likevel:

– Fargen er kanskje dyster i seg selv, det kan jeg være enig i.

Deprimert

Fargedesigner og universitetslektor Angelo er ikke i tvil om at all gråfargen har negative konsekvenser for oss.

– Jeg tror vi skaper oss gråværsdager. Spesielt i Norge, hvor vi har veldig mange gråværsdager jo lenger opp mot nord du kommer. Vi ser på grunn av kontraster, og når vi ikke har kontrast med den grå himmelen lenger, ser vi rett og slett dårlig og blir deprimerte, forklarer hun.

– Så farger på bygninger påvirker humøret vårt?

– Ja, det vil jeg si, avslutter Angelo.

Seminaret «Farger i byen» arrangeres den 26. september 2014 i Trondheim, og er et samarbeid mellom blant andre NTNU, Trondheim kommune og Byantikvaren.

Barcode

MYE LIKT: Barcode-rekka i Bjørvika i Oslo har for alvor begynt å ta form. Fargevalget går stort sett i grått, beige, svart og hvitt.

Foto: Erik Engen / NRK