Hopp til innhold

Godtar ikke rasisme ombord og kasta en fyr av bussen

«Dette er stoppet ditt. Du skal av nå!» Med disse ordene kastet han av fyren som trakasserte ei ung jente med hijab.

Kristian Kittelsaa NY

HYLLES AV MANGE: Tide-sjåfør Kristian Kittelsaa blir hyllet av mange etter at han kastet en fyr av bussen som han så trakasserte ei ung jente med hijab.

Foto: Grethe Thobroe / NRK

– Jeg gjorde jo bare jobben min, også skrev jeg om det på facebook. Da tok det helt av.

Det forteller bussjåfør Kristian Kittelsaa i Tide i Trondheim.

Historien ble lest, likt og delt av mange over hele landet. Mange roser bussjåføren i Trondheim for hans kamp mot hverdagsrasisme.

– Det kommer en fyr på som setter seg rett bak ei ung kvinne med hijab. Han lente seg frem og begynte å rope: Kom deg hjem!

Kittelsaa husker episoden godt. Mannen var en godt voksen nordmann.

facebook-innlegg fra Kristian Kittelsaa

VAKTE OPPSIKT: Etter opplevelsen på bussen skrev Kristian Kittelsaa et innlegg på Facebook-siden "Ja til medmenneskelig innvandringspolitikk. Nei til hat, hets og rasisme. Et innlegg som mange har likt og delt.

Foto: NRK

Mer og mer høyrøstet

Det var tidlig på formiddagen og kun et par andre passasjerer ombord. Det som skjer videre har han aldri opplevd hverken før eller siden.

– Mannen ble mer og mer høyrøstet. Jeg hørte han sa at hun måtte ta av seg hijaben og dra dit hun kom fra. Hun flyttet seg og satte seg på den andre siden av midtgangen. Han fulgte etter og fortsatte på samme måten.

Kittelsaa orket ikke sitte å høre på at fyren trakasserte passasjeren sin, og tok affære.

– Jeg reiser meg opp. Jeg er ikke verdens største kroppsbygger, men får til å rette meg opp i ryggen. Gikk så bort og sa at nå har vi kommet til stoppet ditt, her skal du av!

Kristian Kittelsaa

GJØR DET IGJEN: Bussjåfør Kristian Kittelsaa er klar på at han kommer til å reagere også neste gang en passasjerer hetser andre på bussen.

Foto: Kari Anne Breivik Eldnes / NRK

Måtte tømme hodet

Samme dag skrev Kittelsaa om hendelsen på Facebook-siden «Ja til medmenneskelig innvandringspolitikk. Nei til hat, hets og rasisme». Der beskriver han det som skjedde og hvordan han reagerte.

«Jeg kjører ikke lengre før du har gått av. Jeg har nulltoleranse for rasistisk oppførsel i vogna mi».

– Jeg skrev det mest for å tømme hodet. Det fungerte som terapi for meg, sier Kittelsaa som ble overrasket da han på en holdeplass kort etter så hvor mange som hadde reagert på innlegget.

I ukene som fulgte spredte innlegget seg og flere tusen har vært innom og lest om hendelsen. Kommentarene tyder også på at svært mange verdsetter reaksjonen, fra den ellers så sindige trønderen.

Antirasist

– Det er ikke nok å si at man er antirasist, man må vise det også, sier Kittelsaa.

– Jeg har alltid vært antirasist, og sier fra når noe er urett. Også når det gjelder legning, kjønn, alder og forskjellige typer funksjonshemming. Folk er folk, la folk få være som de er.

Nå kan han også bli kåret til årets hverdagshelt i Trøndelag. Flere har sendt inn forslag til NRK og Adresseavisen om at han fortjener å være kandidat.

En bussjåfør som virkelig bryr seg om sine medmennesker.

Forslagsstiller

Han har alltid stått opp for de svakeste i samfunnet.

Forslagsstiller

Støtte blant kolleger

Blant kollegene ved bussterminalen på Sorgenfri i Trondheim vanker det også ros.

De er enige om at det skal være trygt for alle å ta bussen, og synes det var rett å kaste av han fyren som trakasserte jenta med hijab.

– Jeg synes det er helt rett at han gjorde det. Det er et valg jeg også ville ha gjort.

Det sier Tide-sjåfør og kollega Joakim Karlsen.

Kristian Kittelsaa (t.h.) og Joakim Karlsen, sjåfører i Tide

FÅR STØTTE: Kollegene på Sorgenfri, som Tide-sjåfør Joakim Karlsen (t.v.), mener det var riktig av Kristian Kittelsaa og reagere når en passasjer trakasserte en annen passasjer på bussen.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Folk skal ikke bli trakassert på bussen. Vår jobb er å gi folk en trivelig reiseopplevelse.

– Hva synes du om at han kan bli kåret til årets hverdagshelt i Trøndelag?

– Det synes jeg er en tittel som kan passe han. Det er veldig bra at han er nominert.

Kristian Kittelsaa skriver gjerne om ting han opplever på facebook, men at dette skulle få så stor oppmerksomhet så han ikke for seg.

– Jeg er ikke den som liker å stikke meg frem, men jeg synes det er veldig artig. Hvis det hjelper andre til å tørre og si i fra, så er det kjempebra.