Snart hører halve Norge på digitalradio

Den digitale radiolyttingen fortsetter å øke i Norge. Snart hører halvparten av Norges befolkning på digitalradio, mye takket være de nye DAB-kanalene.

Kari Sørbø og Viggo Valle

P1+ har hatt fantastiske lyttertall og programleder Kari Sørbø er glade for at mange velger å høre på digitalradio.

Foto: Julia Naglestad / NRK

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er strålende fornøyd med de nye lyttertallene for digitalradio.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

– Jeg syns det er veldig hyggelig. Det som er aller mest oppmuntrende er at disse tallene kommer etter lanseringen av nye radiokanaler, sier Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

Tallene kommer fra TNS Gallup som har gjort en undersøkelse for Digitalradio Norge. Fra årets første kvartal er lyttertallet på digitalradio 45 prosent, en økning på 11 prosent fra første kvartal 2013.

– Vi hadde en ambisjon om å lage verdens beste radiotilbud til publikum, så folk blir oppmuntret til å kjøpe DAB-radioer. Samtidig har radiolytting på generell basis økt, så det ser ut som vi har lyktes.

Godt tilbud til lytterne

FM-nettet er planlagt å slukkes i 2017 og fem krav må oppfylles for at det skal skje. Et av disse kravene er at halvparten av Norges befolkning skal ha gått over til digital radiolytting inne 2015.

– Jeg tror vi når målet. Det var ikke mange juletre det ikke lå en DAB-radio under. Planen vil fortsatt være å slukke FM-nettet i 2017, og det er det vi forholder oss til. Vi vil at så mange som mulig skal over på DAB-radio, sier kringkastingssjefen.

Målgruppen som øker mest er de over 60 år. Tallet har steget 14 prosent fra siste kvartal.

– Det er helt fantastisk at målgruppen over 60 hører mer på digitalradio. Vi har truffet med tilbudet, og det er vi glad for. P1+ har blant annet vært en suksess.

P1+ med trofaste lyttere

Kari Sørbø

Kari Sørbø gleder seg over gode lyttertall for P1+.

Foto: Eirik Stokstad Brødholt

Digitalradioen har gitt mange nye kanaler i landet. P6 Rock samt NRKs P13 og P1+ har gitt radioen en ny dimensjon i å spesialisere innhold til lytterne.

Kari Sørbø er programleder sammen med Viggo Valle i P1+-programmet, Frokostradio. Hun syns tallene er hyggelig lesning.

– Det er veldig gledelig. Da vi startet kanalen hadde vi som mål å ha over hundre tusen lyttere, men etter et par måneder hadde vi nesten det dobbelte. Det er fantastisk, sier Sørbø.

P1+ sin målgruppe er de over 60 år, og hun mener de har truffet målgruppen.

– Våre lyttere er veldig trofaste og har P1+ på radioen hele dagen. At det er målgruppen over 60 år som øker mest, må vel bety at vår kanal har truffet mange.

– Mulig å legge ned FM-nettet før 2017

Mari Hagerup

Kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup, tror FM-nettet kan legges ned før 2017 hvis tallene fortsetter å stige.

Foto: Lasse Morkhagen / Radio.no

Kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, Mari Hagerup, er godt fornøyd med tallene fra første kvartal i år.

– Med disse tallene er det absolutt mulig at FM-nettet kan legges ned før 2017. Vi har sett en økning hele veien, men dette har vært den største økningen så langt.

Hun mener også de er godt i gang med å oppfylle de fem kravene som må oppnås for å stenge FM-nettet.

– Medietilsynet gikk langt i å si at dekningsbehovet for det kommersielle nettet er så godt som innfridd, og vi er godt i gang med å nå de andre kravene også.

Hun har fulgt økningen gjennom lang tid, og tror det er en enkel grunn for at tallet fortsetter å øke.

– Den store økningen er gjort i tiden der mange nye radiokanaler ble lansert, samt at DAB-radioen ble den mest populære julegaven i 2013.

– Tilbudet vi får med digitalradio er bedre enn det vi får med FM-nettet i dag. Vi gir lytterne et bedre tilbud med nisjekanale,r samt de kommersielle kanalene. Så tallene viser at lytterne liker det tilbudet som er skapt.