NRK Meny

Glitrende reinsdyr er et mysterium

Det er ikke gull alt som glitrer, reinen gjør også det. Nå skal tam- og villreinens historie undersøkes.

Rein

Reinens historie: Forskere har funnet reinsdyrbein og gevir med glitter i snøfonner. Nå undersøker de hvordan det glitrende stoffet har blitt dannet.

Foto: Andre Bendixen / NRK
Journalist

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Glitrende reinsdyr

Dette er nærbilde av et reinsdyrbein som viser tydelig glitter. Jørgen Rosvold ved Seksjon for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU forsker på fenomenet.

Foto: Jørgen Rosvold
Jørgen Rosvold

Jørgen Rosvold tar doktorgrad i tam- og villreinens historie. Han har funnet glitrende reinsdyrbein.

Foto: Jørgen Rosvold

– I snøfonner kan du finne reinsdyrbein som glitrer. Årsaken er at mineralet vivianitt kan dannes på bein og tenner i våte, oksygenfattige miljøer, sier Jørgen Rosvold til Gemini.no.

Han er postdoktor ved Seksjon for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet, og forsker på historien til villrein og tamrein i Norge.

Et mysterium

– Så langt har vi bare funnet noen få bein og gevir med vivianitt (glitter) i snøfonnene, men forholdene er gode for at det skal kunne dannes i frosne miljøer med langsom nedbrytning av kadavre og store mengder reinsmøkk. Men det er fortsatt et mysterium hva som er jernkilden for å få dannet dette glitrende stoffet, sier Rosvold.

Han spekulerer i at det kan være pilspisser.

Stoffet er fargeløst eller hvitt når det dannes, men skifter farge til skarp blått når det blir eksponert for oksygen. For at det skal dannes trengs det en nærliggende kilde til både fosfat og jern.

Kartlegger reinens historie

«Frossen fauna» heter prosjektet som sammen med postdok-prosjektet «Jakten på tamreinen» skal gi informasjon om historien til villrein og tamrein i Norge og Skandinavia.

– Beinrester av rein funnet i isbreer og snøfonner er svært godt bevart, og gir oss genetisk informasjon om forhistoriske reinbestander, sier Rosvold. Han leder arbeidet og skriver om dette i sin blogg.

Reinsdyr
Foto: Arkivfoto

Video fra Trøndelag

De siste årene har det blitt færre sjøfugler langs kysten. 
På Sklinna nord i Trøndelag leser forskerne økosystemet i skarvespy. Og kan makrellen kan være en nøkkel til å forstå det som skjer?
Kronprinsen meldte seg som frivillig i Starmus-show på Torvet i Trondheim.
Interessen for å være med på dugnad i fjellet har eksplodert. Turistforeningen har venteliste på nesten alle dugnader.