Hopp til innhold

Gleder seg til å slå seg sammen

Rissa og Leksvik er klare for å slå seg sammen til en kommune med 10.000 innbyggere. Men først skal folket si sitt i en folkeavstemning til høsten.

Leksvik og Rissa

Politikerne i Rissa og Leksvik er klare til å slå seg sammen.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Ove Vollan

Ove Vollan er ordfører i Rissa kommune.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Fredag var politikere fra de to kommunene samlet i Steinkjer for å diskutere en sammenslåing, og samtidig få med seg hva regjeringen vil tildele kommunene av nye oppgaver.

Tillitsforhold

– Vi er klare, og stemningen mellom oss er kjempebra, sier Rissa-ordfører Ove Vollan. Leksvik-ordfører Einar Strøm er enig.

– Vi har selvfølgelig et gjensidig tillitsforhold, og vi har jobbet lenge med dette. Derfor kan vi være klare til å slå oss sammen i løpet av noen måneder, mens andre kommuner må bruke år på dette, sier Strøm til NRK.

Ordførerne er veldig godt fornøyd med at regjeringen nå legger opp til at kommunene får flere oppgaver i framtiden. Dette gjelder områder som plan og byggesaker, utmarksforvaltning, og helse og velferd.

– Det ser veldig bra ut, og vi vil gjerne ha nye oppgaver. Dette skal vi takle, sier Ove Vollan fra Rissa.

Skeptiske fylker

Men fylkeskommunene i Trøndelag er mer skeptiske til regjeringens planer for det regionale nivået. For det ser ut til at fylkeskommunene vil miste oppgaver i framtida, og avklare om fylkene skal slå seg sammen.

– Jeg synes det er litt rart at de plukker oppgaver fra fylkeskommunene når regjeringen samtidig varsler en oppgavemelding til høsten. Det som kom i dag ble litt puslete, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) fra Sør-Trøndelag.

Anne marit Mevassvik

Anne Marit Mevassvik er fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Heller ikke fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik (Ap) fra Nord-Trøndelag likte det regjeringen presenterte.

– Jeg er bekymret for at kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker at store byer skal overta både videregående opplæring og kollektivtrafikken fra fylkeskommunene. Det synes jeg ikke er bra, sier Mevassvik.