Glatte vinterveger skapte trafikkaos

Såpeglatte veger og biler på sommerdekk har ført til flere påkjørsler, utforkjøringer og lange køer på E6 inn mot Trondheim i morgentimene. Her må ingen kjøre med sommerdekk, advarer politiet.

Mistet veigrepet i Osbakken.

I GRØFTA: Denne bilen med henger mistet veigrepet på det glatte fører i Osbakken Jonsvannsvegen i Trondheim.

En personbil har kjørt inn i en lastebil. Et vogntog sperrer vegen og det er lange køer og saktegående trafikk på E6 inn mot Trondheim. Is og snø på vegen skaper store problemer for trafikken i Trøndelag i morgentimene.

– Heldigvis er ingen personer blitt alvorlig skada. Det er glatt og folk må kjøre veldig forsiktig, sier politiets operasjonsleder Bjørn Handegard.

Glatt veg

VINTERFØRE: Dette bildet er tatt i køen ved Stav på E6 inn mot Trondheim.

Foto: Tipser

Flere kjører med sommerdekk

Vegvesenet har i dag både brøyte- og strømannskaper ute men ber folk med sommerdekk la bilen stå. Det opplyser prosjektleder Roar Dypvik som er ansvarlig for drift i Statens vegvesen.

– Vi greier ikke få vegene i en slik stand at folk kan kjøre med sommerdekk. Som forebyggende tiltak ble det salta på E6 i går kveld. Men når det kommer våt snø som legger seg i porer og spor i asfalten – da blir det glatt.

– Var dere godt nok forberedt på et slikt snøfall i mai?

– Vi skal brøyte, salte og lignede like raskt nå som om vinteren. Men det kan hende at entreprenørene må ha litt ekstra tid for å få på plass utstyret som var plukket av bilene. Men noen store forskjeller skal det ikke være, sier Dypvik til NRK.

Utforkjøring

TRAVELT: Det ble en travel dag for bilbergerne i Trøndelag da mange biler havna utenfor vegen på det glatte føret.

Foto: Bertil Lernæs

Full stopp på E6

Og at det var glatt kan Ivar Morten Skjelstad bekrefte. Han sto i dag tidlig bom fast i godt over en time i kø på E6 inn mot Trondheim.

– Det er veldig glatt og jeg har heldigvis fortsatt vinterdekk på bilen. Men det er det ikke alle som har, sier Skjelstad til NRK.

Han beskriver vær og føre som på en tidlig vinterdag.

Skjermdump politiet

ADVARER: Politiet advarer folk mot å kjøre med sommerdekk og la ut dette bildet på Facebook i dag for å vise hvordan det kan gå.

Foto: Politiet

Travelt på vegtrafikksentralen

Litt før klokka 11 forteller Eva Bergkvist ved veitrafikksentralen at de lange køene på E6 nord for Trondheim har løst seg opp. Men at de nå får meldinger om at det er vanskelige kjøreforhold på E6 i Namsskogan og mot Oppdal.

– Det har vært fryktelig travelt her fra morgenen av. Svært mange har ringt oss om det glatte føret. I dag måtte nok entreprenørene finne fram skjærene igjen i dag. Det holdt ikke med bare strøing, sier Bergkvist som selv kom for seint til jobb på grunn av vanskelige kjøreforhold og kø.

10 til 20 cm snø

Også lenger nord i landet ventes det snø og glatte veger framover. Ifølge Meteorologisk institutt vil snøen legge seg på vegene veiene i de mest intense bygene, både i lavlandet og i fjellet i Nordland, Troms og Finnmark.

På det meste kan det komme mellom 10 og 20 centimeter snø i løpet av ett døgn. Ifølge varselet må du beregne ekstra tid til transport og kjøring. I tillegg til å bruke riktige dekk og kjøre etter forholdene.

Snø 11. mai på sør-tromsøya

FULL VINTER: Det har allerede kommet mye snø i Troms og det ventes mellom 10 og 20 nye cm med snø det kommende døgnet.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

Målestasjoner har snødd ned

– Selv om det ikke er den store vårfølelsen i nord ennå, så har mange skiftet til sommerdekk, sier statsmeteorolog Pernille Borander til NRK.

På flere av målestasjonene i Nord-Norge har NVE hatt problemer med at stasjonene har snødd ned slik at de ikke klarer å måle lenger.

– Snøkartene viser at 1997 var det eneste året som var mer snørikt i Troms og Finnmark enn nå. Det sier hydrolog Heidi Bache Stranden.