Hopp til innhold

Kaos på veiene: – Biler lå strødd

Det ble meldt om svært glatte veger flere steder i landet i morgentimene dag. Flere vogntog og personbiler sto fast i Trøndelag og et vogntog kjørte seg fast ved en barneskole i Oppland.

lastebil

Flere kjøretøy har sklidd utfor veien i dag. I 8-tiden kjørte et vogntog av veien i Trøndelag og flere vogntog sto fast ved Rissa.

Foto: Bjørn steinar gundersen / nrk

Både i Trøndelag, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Rogaland, Buskerud, Telemark, Vestfold, Oppland og begge Agder-fylkene var det glatt føre på vegene i dag.

Verst var det i Trøndelag. Fire vogntog og nesten 30 personbiler sto fast i Olsøybakken i Rissa tidligere i dag. Et vogntog kjørte av vegen på fylkesvei 757 i Verdal, og to vogntog kjørte utfor vegen på E6 ved Støren.

Mannskaper har vært ute for å strø i alle fylkene.

Glatt i store deler av landet

Thomas Isak Dybdahl var på veg fra Rissa i Trøndelag til fergeleiet på Rørvik, men valgte å snu.

– På ei lite flate sto både bussen med nødblink og åtte - ni biler sto fast. Biler lå strødd over alt og ei bil lå over autovernet, sier Dybdahl.

Glatt føre på Fosen.

På Fosen i Trøndelag er det svært mange biler og vogntog som sliter på det glatte føret. Flere foretar farlige forbikjøringer.

Foto: Privat / NRK

Vegtrafikksentralen midt har også fått inn en del meldinger om glatte veier i Møre og Romsdal.

– Det var glatt på fylkesveg 64, sør for fannefjordtunnelen utenfor Molde. Det har også vært svært glatt på fylkesveg 666 og 110, opplyser Pål Haugbro i Vegtrafikksentralen midt.

I Sogn og Fjordane står et utenlandsk vogntog fast utenfor Svelgen. Det har også kommet flere meldinger om glatte veger langs kysten av Nordfjorden tidligere i dag.

Tonje Halvorsen, i vegtrafikksentralen sør, foreller at de har fått inn meldinger fra hele distriktet om glatte veger.

– Vi har fått inn meldinger fra både i Buskerud, Telemark, Vestfold og begge Agder-fylkene i dag. Et vogntog kjørte seg fast på fylkesvei 51 ved en barneskole i Telemark, opplyser hun.

– Uansvarlig å ikke strø

Sjåføren av vogntoget som kjørte utfor vegen i Klæbu i Trøndelag i 8-tiden i morges kom seg ut i god behold, men er rystet over at det ikke var strødd.

– Plutselig var det ikke snøføre lenger, det var rett og slett blank is. Da ble grepet dårligere og dårligere. Jeg kjørte i en svak sving da lastebilen skled fra midten av vegbanen og ut, sier Geir Holum som har vært yrkessjåfør siden 1990.

– Jeg hadde forventet at det var strødd, men det var det jo ikke. For det gikk ikke å stå på fotene på asfalten engang, uten å skli. Det er uansvarlig å ikke strø, sier han.

Det tok nesten to timer før strøbilen kom. En bonde som bor på andre siden av vegen tok ansvaret og strødde så bilene kunne komme seg forbi.

Trafikken dirigeres nå forbi ulykkesstedet og Falck har kommet for å ta hånd om vogntoget.