Hopp til innhold

Gjorde sensasjonelle funn fra bronsealderen

Denne helga gjorde arkeologer det hittil største depotfunnet fra bronsealderen noen gang i Norge. Funnet ble gjort i Hegra i Stjørdal.

Bronseøkser

Disse øksene var noe av det som ble funnet i Hegra i januar. I helga ble det gjort nye funn fra bronsealderen i det samme området.

Foto: Jørgen Korstad

Hegra er et område med flere helleristningsfelt fra bronsealderen. I januar gjorde privatpersoner med metalldetektorer et spesielt rikt funn der de fant ni økser, en spydspiss, en støpetapp, og fragment av mulig bronselur, melder Vitenskapsmuseet i en pressemelding.

Riksantikvaren bevilget midler til å få gjennomsøkt området. Sist helg søkte arkeologer fra NTNU Vitenskapsmuseet og Nord-Trøndelag fylkeskommune sammen med seks private metallsøkere gjennom området.

I tillegg til det rike januarfunnet, ble det nå i helga funnet ytterligere 15 økser. Holkøkser eller celter, fragment av mulig bronselur, mulig knivblad, og diverse fragmenter. Gjenstandene dateres til yngre bronsealder, ca. 1100-500 f.Kr.

Det svært spesielle med funnet er de 24 øksene. Det er aldri funnet så mange økser i samme depot før i Norge, og er sjeldent i skandinavisk sammenheng.

Funnene vil bli presentert av NTNU Vitenskapsmuseet senere tirsdag.