Gjør det lettere å oppdage lungekreft

Et nytt trondheimsutviklet verktøy gjør det nå enklere å oppdage lungekreft. Det gir pasientene en raskere diagnose og kreftbehandling.

Kirurgisk inngrep på operasjonsstue på St. Olavs Hospital i Trondheim.

Et nytt verktøy gjør det nå lettere å fastslå om en pasient har lungekreft eller ikke. (illustrasjonsbilde)

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

De siste årene har lungeleger og torakskirurger ved St. Olavs Hospital arbeidet tett med forskere og teknologer ved Sintef for å utvikle et nytt bildebasert 3D-navigasjonsverktøy for bronkoskopi, skriver Dagens Medisin.

Bronkoskopi

Bronkoskopi utføres ved at et tynt rør føres inn gjennom munn eller nese, og gjennom luftrøret for å undersøke bronkiene.

Det nye verktøyet som er utviklet i Trondheim, øker treffsikkerheten i forhold til riktig diagnose fra 15 til nærmere 70 prosent.

Verktøyet er et dataprogram som kan benyttes på en vanlig datamaskin og kan lese CT-bildene av pasientene på en bedre måte enn hva legene kunne gjøre tidligere.

– Dagens bronkoskopi gir ikke et presist nok bilde som utgangspunkt for operasjon, og vi kan risikere å operere pasienten nærmest i blinde, sier lungelege Håkon Olav Leira til Dagens Medisin.

Gratis program

Leira har siden 2014 jobbet sammen med Sintef med å utvikle den nye teknologien som nå er nedlastbart som et gratisprogram.

– Det finnes system som burde ha vært tilgjengelig på alle norske sykehus, men som er for dyrt. Prisen for lisensen er cirka én million kroner, og i tillegg koster hver undersøkelse 10.000 kroner, forteller Leira.

Lungelegen i Trondheim er sikker på at det nye verktøyet som kan benyttes uten kostnader, vil bli godt mottatt.

– I et forum for bronkoskopi-leger foretok vi en uformell spørreundersøkelse blant de 30 som deltok. Alle var klare på at et slikt system vil være svært nyttig. Det tyder på at vi har truffet med satsingen vår, forteller han til Dagens Medisin.