NRK Meny
Normal

Her skulle det vært 40 centimeter tykk is

Vannet ved Gjevilvasshytta i Oppdal ligger fremdeles helt åpent. Et uvanlig syn i januar grunnet mye mildvær. Og det varme været fortsetter.

Gjevilvatnet

Slik så Gjevilvatnet ut i november 2012, rett før isen la seg. Nå i januar skulle det vært islagt, men fremdeles er det ingen tegn til is.

I fjor var vannene rundt Gjevilvasshytta dekt av tykk is, og flere hytter i området fikk store vannskader på grunn av det kalde været.

– Fra midten av november i 2012 hadde vi sikkert en måned med mellom 10–15 minusgrader. Det varte nesten helt frem til midten av april, sier Randi Horghagen som er husmor og bestyrer på Gjevilvasshytta

Hun forteller at det har vært helt annerledes så langt i år.

– Veldig uvanlig

– Det har vært mildvær omtrent hele jula, og nå har vi nesten 2 varmegrader her i dag.

Gjevilvatnet er som regel dekt av tykk is på denne tiden.

Det milde været og mye sterk vind i har derimot sørget for at det er lite som minner om at det nå er januar rundt veggene på Gjevilvasshytta.

– Vi bruker å ha ca. 40 centimeter is til jul, men nå er det åpent vann. Det er veldig uvanlig at isen ikke har lagt seg, sier Horghagen.

Gjevilvasshytta

Området rundt Gjevilvasshytta er et populært område for skigåere. Arkivbilde

Foto: NRK

Lite snø

– Vi driver mye med isfiske, og man krysser ofte vannet for å komme over til toppene på andre siden. Så nå må vi ha litt kaldvær snart.

Horghagen forteller at sporene i området er kjørt opp, men at det er lite snø utenom sporet.

– De som vil gå på ski har mulighet til det, men det er kanskje mest for den harde kjernen. Det er heldigvis tidlig i sesongen, så det får ikke de største konsekvensene ennå.

Skirenn som arrangeres i området denne vinteren er ikke avhengige av at Gjevilvatnet er islagt, forteller hun.

– Det skaper ingen store problemer. Men det er nok ingenting skigåerne ønsker seg mer enn kaldvær og mer snø akkurat nå, sier bestyreren på Gjevilvasshytta.

Mildværet fortsetter

Utsikt fra Gjevilvasshytta

Slik skulle utsikten over Gjevilvatnet vært i januar. I stedet er vannet fremdeles helt uten is. Arkivbilde

Foto: Karin Helen Størseth

Værsituasjonen i dagene fremover vil bli lik den er nå, melder Meteorologisk institutt.

– Det er sør- og sørøstlig vindfall i trøndelagsfylkene, og det vil bli mye tørt vær.
Men i løpet av morgendagen kan det bli enkelte regnbyger og fare for litt regn i morgen og mandag, sier meteorolog Kjersti Opstad Strand.

I dagen fremover vil det snike seg inn litt regn i perioder, og temperaturene vil bli ganske like. Mandagen kan bli våtest.

Mot slutten av neste uke kan man derimot få en endring i været i Trøndelag.

– Kan komme et høytrykk

– Det har vært lavtrykksaktivitet i ganske mange uker nå, men det ser ut som det kan bygge seg opp et høytrykk mot neste helg, melder Opstad Strand.

Prognosene er fremdeles usikre, men et høytrykk på denne tiden av året betyr kaldere vær og minusgrader.

– Hvis høytrykket slår til vil det fort kunne bli under 5 minus i Trondheim. Det er lov å håpe dersom folk ønsker litt mer vinterlige forhold, sier meteorologen.

Dersom prognosene slår til vil det komme noe nedbør på torsdag, som kan gi snø i høydene.

Fem grader varmere enn normalt

Kjersti Opstad Strand legger ikke skjul på at det har vært et spesielt vær i forhold til hva som er vanlig i Trøndelag i desember.

– Det var noen kuldedager første helga i desember. Den laveste temperaturen var på -10,1 grader 9. desember. Etter dette har temperaturene så vidt vært nede i to minusgrader. Det var på lillejulaften, sier hun.

– Noe som er ganske interessant er at etter den kaldeste dagen 9. desember, gikk det kun to dager før vi målte hele 10,4 plussgrader den 11. desember.

Hun legger til at 20 grader forskjell, med kun to dagers mellomrom, ikke er vanlig på denne tiden.

– I tillegg har snitt-temperaturen for de siste 30 døgn vært 2,8 grader, noe som er fem grader over normalen. Det er unormalt mye i forhold til hva som er vanlig i desember, sier Opstad Strand.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal