Gjenskaper Waterloo-slaget etter 200 år

Et militærhistorisk kompani fra Trondheim skal denne uka være med på å gjenskape slaget ved Waterloo i Belgia som førte til Napoleons fall for 200 år siden.

Nordenfjeldske grenaderkompani

Nordenfjeldskes grenaderkompani skal delta i gjenskapelsen av slaget ved Waterloo for 200 år siden. (Arkivbilde)

Foto: Rune Karlsen

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte var keiser i Frankrike i ti år først på 1800-tallet.

Foto: Joel Robine / Scanpix/AFP

Tidligere i denne uka reiste medlemmer fra Nordenfjeldske grenaderkompani fra Trondheim og Nyholmens skanses kompani i Bodø nedover til Belgia. Som representanter for Danmark-Norge, er de dømt til å tape slaget. Danmark-Norge var nemlig på Napoleons side for 200 år siden.

Taperlaget

– Jo, vi er på taperlaget, men noen må være med på å tape også, sier Stein Are Karlsen fra Nordenfjeldskes grenaderkompani.

Slaget ved den lille landsbyen Waterloo foregikk 18. juni 1815. En fransk armé under keiser Napoleon I ble slått av styrkene fra den syvende koalisjonen, som, bestod av en britisk-alliert armé ledet av feltmarskalk Arthur Wellesley og en prøyssisk armé under feltmarskalk Gebhard von Blücher.

Dette førte til at Napoleons styre som keiser av Frankrike var slutt. De seirende koalisjonsstyrkene invaderte Frankrike og gjeninnsatte kong Ludvig XVIII. Napoleon abdiserte og ble sendt i eksil til St. Helena der han levde resten av sitt liv og døde i 1821.

18. juni 2015 er det 200 år siden Napoleon led sitt største nederlag i det berømte slaget ved Waterloo. 
Det markes med en stor rekonstruksjon med over 7000 mennesker - og med på slaget er et trøndersk kompani.

Medlemmer av Nordenfieldske Grenader Compagnie deltar i rekonstruksjonen av slaget.

Siden 1991

– Vi har jo holdt på med dette i mange år. Det startet allerede i 1991, og jeg selv har vært med på å gjenskape slaget siden 2000. Vi har forberedt oss gjennom øvelser og vi har gjennomgått militærhistorisk drilling, sier Stein Are Karlsen.

Denne uka møtes altså militærhistoriske avdelinger fra hele Europa for å gjenskape det som skjedde ved Waterloo for 200 år siden.

– Vi skal bruke løskrutt, og butte bajonetter og sabler. Vi går heller ikke i nærkamp med hverandre. Derfor tror jeg vi skal unngå skader når vi går i kamp. Vi skal gjenskape manøvrene etter gamle mønster fra slaget, og det blir veldig spennende, mener Karlsen.

– Det er jo en helt spesiell følelse å få være med på dette. Å kjenne kruttlukta, og både høre og kjenne smellene fra kanonene som avfyres, sier han.

Her kan du følge slaget.