Hurtigbåt gjenopptar rute til Sør-Gjæslingan

– FosenNamsos Sjø har fått forsikringer om at kaia på Sør-Gjæslingan er trygg. Derfor vil hurtigbåten igjen gå til fiskeværet fra i morgen, forteller rederisjef Arild Hoff.

Sør-Gjæslingan i juni

Fra i morgen blir det igjen mulig å komme med hurtigbåt til Sør-Gjæslingan i Vikna.

Foto: Andor Opdal

Dermed blir det igjen mulig å komme til det kjente fiskeværet ut mot Folda i Vikna kommune, som i sin tid var et av de største og viktigste fiskeværene sør for Lofoten.

Selskapet FosenNamsos Sjø stanset all trafikk med hurtigbåten til Sør-Gjæslingan i slutten av april.

Trygt

– Vi har bestemt at hurtigbåten gjenopptar rutekjøringa til Sør-Gjæslingan fra fredag ettermiddag. Det gjør vi fordi Kystverket i et brev slår fast at kaia er festet til fjell og er trygg å anløpe, forteller rederisjef Arild Hoff i FosenNamsos Sjø til NRK.

– Hvor riktig var det å stanse hurtigbåttrafikken til Sør-Gjæslingan?

– For oss var dette en enkel vurdering. Vi satt på informasjon fra fagfolk om at kaia kunne være usikker å anløpe. Sikkerheten er bestandig det viktigste, selv om ringvirkningene ble store denne gangen, sier rederisjefen.

Han sier selskapet nå har full tiltro til Kystverket. For noen uker siden var Kystverket på befaring ved kaia på Sør-Gjæslingan. Kaia er også undersøkt av dykkere.

Det er fortsatt uklart om kaia i det freda fiskeværet Sør-Gjæslingan kan brukes til hurtigbåttrafikk denne sesongen. FosenNamsos vil ikke bruke kaia for den er utbedret. I går var Kystverket på befaring for å se på kaia.

Kystverket undersøker kaia på Sør-Gjæslingan.

Fra i morgen vil hurtigbåten anløpe Sør-Gjæslingan fire dager i uka. Dette er et populært turistmål om sommeren.

– Kaia må utbedres

Men FosenNamsos Sjø krever at det ikke lenger er folk på kaia når båten anløper.

– Vi har blitt lovet at det skal lages et enkelt stengsel og settes opp skilt for å unngå at det står folk på kaia. Hurtigbåten vil heller ikke anløpe dersom det er mye vind fra vest, sier Hoff.

Han mener at kaia må utbedres på sikt.

– Nå har Vikna kommune sagt at de skal se på vedlikeholdet av kaia, og at de som har ansvaret skal ta tak i dette neste år. Kystverket skal også ha nærmere vurdering av kaia neste år, sier Hoff.

Rederisjef i FosenNamsos Sjø, Arild Hoff, sier han er veldig glad for at hurtigbåten kan gjenoppta ruta til Sør-Gjæslingan.