Nytt galleri fra gamle planker

I august vil Trondheim få et nytt og helt spesielt hus.

Galleri i Elgesetergate tomt

På denne tomta i Elgesetergate 28 vil et nytt galleri for kunst- og arkitektur stå klart i august.

Foto: NRK

Galleri i Elgesetergate Trygve Ohren

Arkitekturstudent ved NTNU, Trygve Ohren, mener gjenbruk av gamle materialer er veien å gå.

Foto: NRK

Gamle materialer fra slitne og falleferdige trondheimsbygg vil få nytt liv på tampen av sommeren. Da vil et nytt kunst- og arkitekturgalleri reises i Elgesetergata.


Stikkordet er gjenbruk, og det er arkitekturstudenter fra Oslo, Trondheim og Bergen som står bak det nye bygget. Og da vil det rivningsklare gamle kommunehuset i Holtermannsveien 1 komme godt, forteller student Trygve Ohren.

Fra høyblokk til galleri

- Vi vil rett og slett ta for oss fra denne 15 etasjer høye blokka og bruke materialene til å sette opp et 50 kvadratmeter stort galleri 200 meter lenger nede i gata, forteller han.

Trygve Ohren er med på å arrangere workshopen "Trestykker '11", der 30 arkitektstudenter fra hele landet nå samarbeider om å tegne huset.

- Her vil vil stille ut arkitektur og billedkunst i to år framover. Bygget vil gli godt inn i omgivelsene uten å utgjøre noe dominere element, forsikrer han.

Galleri i Elgesetergate modell

Slik vil det 50 kvadratmeter store huset ligge, tett inntil naboblokka i Elgesetergate 28.

Foto: NRK

Sluttspurt

Den ledige tomta i Elgesetergate 28 har de fått tildelt av kommunen, og arkitektspirene er nå samlet på NTNU for å jobbe med tegninger og modeller. Studentene har bygd ulike miniatyrmodeller av det nye huset, og i løpet av dagen velges én løsning.

- Det er en fantastisk energi her inne. Gjengen er gira på at dette skal bli bra og jobber knallhardt nå i innspurten.

Galleri i Elgesetergate studenter

30 studenter fra Sivilarkitektstudiet ved NTNU, Arkitekthøyskolen i Oslo og Bergen Arkitektskole er nå samlet i Trondheim for å avgjøre hvordan galleriet skal se ut.

Foto: NRK

- Byggebransjen sløser

Ved å ha fokus på akkurat dette med gjenbruk, ønsker Ohren å oppfordre dagens byggebransje til å tenke litt annerledes.

Galleri i Elgesetergate Katrine Wang Høiem

NTNU-student Katrine Wang Høiem er spent på å se tegningene faktisk bli til noe virkelig.

Foto: NRK

- I dagens samfunn sløser vi voldsomt med ressursene. Dette gjelder også i byggebransjen. Mange bygg blir maks 30-40 år gamle før de rives, påpeker han.

- Vi bør ikke kun tenke på at byggematerialene skal gjenvinnes, men også gjenbrukes. Det vil si å å demontere og brukes til bygge et bygg direkte. Uten særlig ekstra forandring.

- Endelig

For arkitektstudentene er det helt spesielt å endelig få bygge huset de tegner, forteller NTNU-student Katrine Wang Høiem.

- Det er en helt annen verden enn det vi er vant til. Nå skal prosjektet endelig ut i virkeligheten. For oss er det utrolig spennende å se at bygget faktisk skal stå og at det skal brukes.