Debatt da Giske ble foreslått som nestleder i Trøndelag Ap

TRONDHEIM/OSLO (NRK): På dagens møte i valgkomiteen ble det diskutert hvorvidt Giske kan være aktuell som nestleder i fylkespartiet. – Det er lagt lokk på saken som har vært, sier valgkomiteens leder, Jorodd Asphjell.

Trond Giske

Giske trakk seg i fjor som nestleder i Arbeiderpartiet etter at Ap konkluderte med at han hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering i fem saker.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Giske trakk seg i fjor som nestleder i Arbeiderpartiet nasjonalt, etter flere anklager om upassende og trakasserende oppførsel. Nå har Giskes lokalparti, Trondheim Arbeiderparti, foreslått ham som ett av flere styremedlemmer til Trøndelag Arbeiderparti.

– Skapte ingen spesiell stemning

– Det var mange kandidater, og deriblant var Trond Giske ett av navnene, sier valgkomiteens leder Jorodd Asphjell, som sier det ikke ble noen enighet på kveldens møte.

– Hva slags stemning laget det at Giske var en kandidat til styret?

Det skapte ingen spesiell stemning, men Trondheim er kommet litt sent på banen, noe som har vært en diskusjon i de forrige møtene også. Vi håpte å være ferdig i kveld, men siden det kom så mange nye navn må vi ta en ny runde på onsdag, sier Asphjell.

Han kaller seg selv en god venn av Trond Giske, og gir den tidligere ministeren gode skussmål. Han sier det var en del debatt på kveldens møte, men at den handlet om at valgkomiteens prosess begynner å dra ut.

Jorodd Asphjell

Jorodd Asphjell, til venstre, har støttet Trond Giske etter at han nylig fikk gjøre comeback i politikken. Her fra et møte i Orkdal tidligere i februar.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Det var VG som først meldte at Giske igjen er aktuell for styret.

Ifølge VGs kilder skal Giske i samtaler med partikolleger ha gitt uttrykk for at han ønsker å tiltre som nestleder i fylkespartiet – ved siden av dagens nestleder May Britt Lagesen.

Kontroversielt

– Trond har vært omdiskutert og er fortsatt omdiskutert, sier Asphjell, som likevel legger til:

– Det er en veldig fin tone i valgkomiteen. Det er ingen sterk uenighet. Jeg konstaterer at vi har ulike meninger.

– Når Trondheim Arbeiderparti har spilt inn han, så er det på bakgrunn av at det er lagt et lokk på saken som har vært, og at han kan søke nye roller i partiet både lokalt, regionalt og nasjonalt. Og det er derfor Trondheim Arbeiderparti foreslår han som en dyktig kandidat til fylkespartiet, sier Asphjell.

Han er forberedt på at Giskes kandidatur vil skape mer debatt, men håper det ikke overskygger de valgene Trøndelag Arbeiderparti skal ta framover.

– Det er ingenting som diskvalifiserer Trond, tvert imot. Så vi må ta en god runde hvor hele valgkomiteen ser på dette. Så er det viktig at vi prøver å komme fram til en enighet, slik at vi ikke får noen splittelser i valgkomiteen, sier Asphjell.

Etter det NRK erfarer ble det mye diskusjon i kveldens møte.

– Jeg observerer at flere mediehus har vært opptatt av saken, men vi har hatt en veldig god tone på møtene. Og det er viktig når vi skal finne et felles lag for Trøndelag Arbeideparti, sier Asphjell, som synes det bare er positivt at Giskes navn på blokka også betyr mer oppmerksomhet rundt valgkomiteens arbeid.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med dagens nestleder i Trøndelag Ap, May Britt Lagesen, men har foreløpig ikke fått svar.

– Full deltakelse i partiet

I februar i år mottok Giske et brev fra partileder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng med beskjed om at han ikke får varslersakene mot seg selv behandlet på nytt.

De to Ap-toppene understrekte imidlertid at saken ikke skal stå i veien for at Giske kommer tilbake for fullt i partiet.

– Vi ønsker å bidra til at du kan utøve dine verv og finne din plass i partiets arbeid på en god måte, i og utenfor stortingsgruppa, og ser fram til godt samarbeid om dette. Det er ikke noe som i dag står til hinder for din fulle deltakelse i partiet, skrev Stenseng og Støre i brevet.

Aps kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen opplyser at partileder Jonas Gahr Støre ikke kommer til å kommentere nominasjonsprosessen i Trøndelag Ap.

– Det er ikke naturlig å uttale seg om en pågående prosess i en valgkomité i et fylkeslag, sier Håkonsen til NRK.

Heller ikke Gjermund Bungum Gorset, leder i Trondheim AUF, ønsker å kommentere saken.