NRK Meny
Normal

Gir opp å finne «orgelpipeflytteren»

Melhus lensmannskontor har bedt om at saken hvor orgelpiper ble flyttet rundt i Melhus kirke henlegges.

Orgelpiper i Melhus kirke

Melhus lensmannskontor gir opp å finne orgelpipeflytteren.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Nær tusen orgelpiper verdt flere millioner kroner ble meldt stjålet fra Melhus kirke i Sør-Trøndelag i januar. Pipene skulle brukes i det nye orgelet. Etter noen timer med leting ble pipene funnet i et rom tilknyttet kirketårnet, men politiet fant ikke ut hvem som hadde flyttet de.

Onsdag har Melhus lensmannskontor bedt om at saken henlegges, melder Trønderbladet.

– Vi har ingen spor å gå etter og har ingen mistenkte. Saken er sendt inn for henleggelse, sier etterforskningsleder Grethe M. Fossum ved Melhus lensmannskontor til avisa.

– Mange har tatt i pipene

I alt hadde 22 orgelstemmer, bestående av omtrent 50 piper hver, blitt hentet fra ei kirke i Skottland for å gjenbrukes i det nye kirkeorgelet i Melhus. De var lagret i påvente av montering, og verdien var på mellom fire og fem millioner kroner.

Pipene ble plassert oppe i galleriet da de kom fra Skottland, men under et folkemøte om det nye orgelet var de plutselig ikke der mer. Pipene ble derfor meldt stjålet, men etter noen timer med leting ble de altså funnet i et rom tilknyttet kirketårnet.

Politiet satte inn store resurser for å finne ut hvem den såkalte orgelpipeflytteren er. Blant annet ble fingeravtrykk tatt.

– Mange har tatt i pipene, og mange har hatt anledning til å ta i dem. Ingen av de fingeravtrykkene vi har funnet, har vært i politiets register. Hvis vi får inn opplysninger i ettertid, kan vi ta opp saken igjen, sier Fossum til Trønderbladet.

SE VIDEO:

Orgelet i Melhus kirke skal fornyes, men brått var de dyre og omfattende pipene borte. I ettermiddag dukket de opp på et noe uventet sted.

SE VIDEO: «Stjålne» orgelpiper i Melhus kirke kom til rette.