NRK Meny
Normal

Gir 12-åringer mental trening

Badmintonmiljøet i Norges minste by går nye veier for å bli en storhet i badminton-Norge.

Badminton

Sigurd Otto Strøm og Tina Austnes er to av barna som får mental trening for å takle prestasjonangst og stress.

Foto: Kolvereid IL badmintonklubb

Kolvereid IL har engasjert en HMS-ekspert for å lære badmintonspillere å takle stress og prestasjonsangst. De yngste spillerne er nede i 12- årsalderen.

- Jeg ønsker at de skal lykkes når det gjelder som mest. Da gjelder det ikke bare å være fysisk rustet, men like mye psykisk skjerpet, sier trener Anders Austnes til Namdalsavisa.

Bryr seg ikke om reaksjoner

Den siste tiden har laget ofte tapt jevne kamper i nasjonale rankingturneringer.

- Først må man se på hva utøverne sliter med av utfordringer. De kan bli forstyrret i konsentrasjonen. Unger er unger, men det finnes fellesfaktorer som mennesker, sier HMS-ekspert Svenn Dahle til NRK.

Les også: Jagerpilotflygere skal meditere

Han er forberedt på reaksjoner på grunn av barnas unge alder, men han bryr seg ikke så mye om det.

- Nei, det er jeg ikke redd for. Unger er folk det og. Det er viktig at 12-13 åringer ikke blir helt forstyrra hvis de taper en kamp. I den alderen handler det om å ha det artig. Mitt motto er at det kommer en dag i morgen, sier han.

– En vitamininnsprøyting til laget

Laget skal ha mentaltrening fire-fem ganger før jul. Deretter skal prosjektet evalueres. Treneren er ikke i tvil om at det nye tilbudet kan gi utøverne en vitamininnsprøytning.

- Ja, helt klart. Jeg er ikke i tvil. Skal man prestere er man helt avhengig av å kunne takle stress. Jeg håper mental trening kan ta bort skrekken for å mislykkes når det drar seg til i jevne kamper, sier han.

Les også: Ny Nav-metode mot arbeidsledighet

Dahle har bakgrunn fra Rørvik sikkerhetssenter og Ytre Namdal fagskole, der han driver maritim opplæring av sjøfolk. Han har ikke erfaring med mental trening av 12-åringer fra før.

- Det handler uansett om stressmestring og krisehåntering. Så tar jeg det ned til denne målgruppa. Målet er at de skal vinne over seg selv.

Les også: Didrik jobber med nervene

Ikke vanlig med mental trening i miljøet

Dahle mener teknikkene han lærer bort kan overføres til alle deler av livet.

- Livet består av konkurranse på mange plan. Jeg tror man kan dra erfaringene over i skolesammenheng og jobblivet senere. Hvordan man kan endre selvbildet sitt og følelsen av å være flink til noe.

Les også: Tøffere i hodet

Det er ikke vanlig å få hjelp til mental trening i badmintonmiljøet i Norge, ifølge Austnes.

- Jeg har hørt om at andre klubber har fått lignende hjelp, men jeg tror vi er den første klubben som har engasjert en person utad til å komme inn.