Gikk gjennom isen – fortsatte å fiske

Han fikk ikke fisk, men hadde likevel hellet med seg. Tor Ivar Bertheussen ønsket å trekke en ørret eller to på Jonsvannet søndag. Men så gikk 32-åringen gjennom isen.

Tor Ivar Bertheussen

Tor Ivar Bertheussen dro søndag ut på Jonsvannet for å fiske. Så gikk han igjennom isen, til tross for grundig sjekk av forholdene. Bildet er tatt på en tidligere tur.

Foto: Privat

Søndag ettermiddag tvitret politiet i Trøndelag at en isfisker hadde gått gjennom isen på Jonsvannet, men kommet seg opp ved egen hjelp.

Isfiskeren var den 32 år gamle Tor Ivar Bertheussen. Han bor ved Jonsvannet, og søndag bestemte han seg for å fiske en ørret eller to til middag.

Hadde med ispigger

– Jeg har vært utpå for å prøve fiskelykken flere ganger i vinter, og har testet ut ulike steder på isen. Jeg mene jeg har ganske god oversikt på hvor tykk isen er rundt omkring.

Tor Ivar forteller at han har lang erfaring med friluftsliv. For denne turen på isen var han utstyrt med de livsnødvendige ispiggene man kan løfte seg opp med dersom uhellet er ute. Med var også pulk, og et sett tørre klær som for Bertheussen er standardutrustning.

Tok ingen sjanser

– Jeg kom bort til sundet ved Valen, hvor jeg så for meg at det kunne stå fisk. Jeg boret flere hull for å sjekke tykkelsen. Den varierte etter hvert nokså mye, fra tjue til sju centimeter, sier Bertheussen.

Så sprakk isen.

– Det gikk fort, isen revnet og jeg sank ned til hofta. Det var en rein refleks som gjorde at jeg lente meg bakover og inn mot is som var solid nok til at den holdt. Dermed kom jeg meg opp uten større dramatikk, forteller Bertheussen.

Jonsvannet i februar fotspor

Fotspor utover mot et hull i isen. En slik observasjon kan gi god grunn til å tro at noen har gått igjennom. Isfisker Bertheussen ringte selv til politiet etter uhellet på isen. Dette bildet er tatt et annet sted ved Jonsvannet.

Foto: Øyvind Olsson / NRK

Tømte skoene og fortsatte fisket

Etter å ha berget seg inn på trygg is, byttet Bertheussen til tørre klær, tømte skoene for vann og gikk i gang med å fiske på et sikkert sted.

Men først ringte han politiet for å varsle om uhellet.

– Jeg ønsket ikke å se TV-nyhetene i kveld om ei mulig ulykke på Jonsvannet. Sporene ut til hullet på isen var godt synlige fra land, forteller Tor Ivar Bertheussen.

Ber folk være forsiktige

Operasjonsleder ved Trøndelag politidistrikt, Trond Volden, bekrefter at de fikk oppringning fra en iskald Bertheussen på Jonsvannet.

– Med bakgrunn i det som skjedde i dag, ser vi jo at isen ikke er trygg overalt. Derfor bør man være våken og oppmerksom på det nå, og i tida framover, sier operasjonsleder Trond Volden.