Gikk du glipp av gårsdagens supermåne?

Ikke fortvil, for det er ikke lenge igjen til neste. 31. januar blir det enda mer spektakulært. Da blir det nemlig den første totale måneformørkelsen i Norge siden 28. september 2015.

Supermåne

Natt til i dag var månen nesten åtte prosent større enn vanlig, og lyste 16 prosent sterkere enn en gjennomsnittlig fullmåne.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenformidler Anne Mette Sannes var gårsdagens supermåne den største og nærmeste i 2018.

– Månen befinner seg nærmest Jorden i sin avlange bane samtidig som det er fullmåne, sier Ødegaard til NRK.

Månen var full kl. 03.25 natt til 2. januar og var aller nærmest Jorden 1. januar kl. 22.54 da avstanden var på 356 565 kilometer.

Så du ikke supermånen?

Da trenger du ikke bekymre deg, for du har nemlig en sjanse til den 31. januar. Da blir ikke månen fullt like stor som i går natt, men den blir ifølge astroparet mer spektakulær.

Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og Science fiction-forfatter og vitenformidler, Anne Mette Sannes forteller at en vanlig fullmåne lyser hele 33 000 ganger sterkere enn himmelens klareste stjerne Sirius.

Foto: Privat

– Vi kan vente oss en supermåneformørkelse. Dette blir den første totale måneformørkelsen i Norge siden 28. september 2015 da vi også opplevde en slik sjelden supermåneformørkelse. Denne gang pågår formørkelsen fra kl. 11.51–17.08 norsk tid.

I størsteparten av Nord-Norge vil totaliteten være synlig, og den avsluttende delvise fasen vil bli synlig omtrent nord for Trondheim. Fra de sydligste delene av landet vil vi imidlertid bare så vidt merke at det er en formørkelse.

– Formørkelsen finner sted i det Månen kommer opp i nordøst, og man vil se mer av formørkelsen jo tidligere Månen blir synlig, sier Ødegaard.

2013 Supermoon
Foto: NASA/Bill Ingalls / (NASA/Bill Ingalls)

– En følelse av å stå på Plutos overflate

Supermåne 2011

Dette er en «vanlig» fullmåne sammenlignet med en supermåne.

Foto: Marcoaliaslama, Wikimedia commons

– Det var helt magisk å se månen. Alle som har mulighet bør oppleve stemningen under supermånen for eksempel i skogen eller fra et annet mørkt sted.

– Det er helt fantastisk når man får se månen på den måten, det er litt som å stå på Plutos overflate, sier Sannes til NRK.