Hopp til innhold

Giftdrapsdømt ønsker å bli løslatt

Terje Wiik ble dømt for å ha tatt livet av ekssamboeren sin med gift. Nå ønsker han å slippes fri over seks år før soningstiden er ferdig.

Terje Wiik

DREPTE MED GIFT: Drapsdømte Terje Wiik må sone reststraffen på seks og et halvt år etter å ha brutt vilkårene for prøveløslatelse.

Foto: Politiet

66-åringen ble i desember 2000 dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for overlagt drap på sin tidligere samboer. Han tok livet av henne ved å gi henne drinker som var forgiftet og ga henne en smertefull død.

Flere runder i Gjenopptakelseskommisjonen

To ganger tidligere har Terje Wiik forsøkt å få straffesaken fra Frostating lagmannsrett opp på nytt, men begge gangene har Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker avvist begjæringene.

I mai 2013 bestemte Kriminalomsorgen at Wiik kunne prøveløslates. Han hadde da seks år og 269 dager igjen å sone. Som vilkår for prøveløslatelsen ble han pålagt ukentlig oppmøte ved Østfold friomsorgskontor i ett år.

Terje Wiik pågripes

Her blir Terje Wiik tatt av politiet i 2009 etter at han ikke møtte opp til soning i rett tid.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Disse vilkårene brøt den drapsdømte mannen flere ganger, og i fjor besluttet Fredrikstad tingrett at Terje Wiik må sone resttiden på seks år og 87 dager av fengselsstraffen på 21 år, skriver Adresseavisen. Det er denne beslutningen Wiik ønsker å få gjenopptatt.

Terje Wiik, på sin side, mener han var i god tro da han brøt vilkårene for prøveløslatelse. 66-åringen hadde vært syk og leverte en sykemelding til friomsorgens kontor. Etter noen dager fikk han beskjed om at sykemelding ikke var godtatt. Adresseavisen skriver at Wiik var overbevist om at friomsorgen var forpliktet til å akseptere sykemeldingen, og lot være å møte, slik han var pålagt.

Trengte ikke møte

Ti dager før sykemeldingen gikk ut, tok han kontakt med friomsorgen for å avtale neste møte, men da har Wiik forklart at han fikk beskjed om å ikke trengte å møte hos dem mer.

Friomsorgen svarte med å sende saken til retten og krevde 66-åringen gjeninnsatt i fengsel, noe retten var enig i. Fredrikstad tingrett dømte ham til å fullføre fengselsstraffen på seks år og et halvt år for å ha unnlatt å møte hos friomsorgen i de fire ukene han var sykemeldt.

Ifølge avisa mener Wiik at han ikke fikk noen hjelp fra friomsorgen. Han begjærte saken prøvd på nytt, og at han i mellomtiden skulle løslates. En enstemmig gjenopptakelseskommisjon har avvist Wiiks begjæring, og ha må nå sone resten av fengselsstraffen.