Hopp til innhold

Gartneri halverte energibruken

Drivstua gartneri i Trondheim ble hedret av kommunen i dag.

Ole Hogstad
Foto: Anders Ulvolden, NRK

For gartneriet på Tyholt har halvert energibruken etter at gamle oljekjeler ble kastet ut og ny teknologi tatt i bruk.

Gartneri halverte energibruken

– Sparer kilowatt

– Vi har jobbet veldig mye med energisparing, og det har jo gitt oss god effekt. Selv om vi ikke sparer så mye i kroner og øre ennå, sparer vi veldig mange kilowatt, sier Ole Hogstad som er daglig leder ved Drivstua gartneri.

Andre gartnerier har vært nødt til å stenge og permittere folk på grunn av høye strømpriser.

Men på Tyholt har gartneriet tatt grep og kastet ut gamle oljekjeler. Isteden satser de nå på varmepumpe. Det har kostet mye, men effekten er god.

– Hittil i år har vi allerede spart mer enn 100.000 kilowattimer i forhold til samme tid i fjor. Så kurven for i år ser kjempebra ut, sier Hogstad.

Avgjørende samarbeid

Perry Dahl har hjulpet Hogstad med å spare energi. Dahl er rådgiver i selskapet AF Energi og Miljøteknikk.

– Poenget er at vannet kommer inn i varmesentralen, varmes opp i varmepumpa, og går så gjennom elektrokjelen som hjelper til hvis det er veldig kaldt. Vannet sirkulerer så ut i drivhusene hvor det avgir varme, sier Dahl.

Samarbeidet med rådgivningsfirmaet har vært avgjørende, og Dahl er imponert over det gartneriet har oppnådd så langt. En halvering av energiforbruket var langt større gevinst enn forventet.

– I tillegg har Drivstua vært flinke til å ta våre signaler, og arbeidet med de øvrige anleggene i gartneriet. Hvordan varmen styres i drivhusene, hvordan lysanleggene kjøres, og hvordan de setter tidene for når lys og varme skal settes på, sier Perry Dahl.

– Ingen produksjon

– Jeg tør ikke tenke på hvor stor strømregning vi ville fått hvis jeg ikke hadde spart all denne energien. Da ville vi nok ikke hatt produksjon her lenger. Det har vært helt avgjørende for den videre produksjonen i gartneriet, sier Ole Hogstad.

Og i dag ble han og gartneriet hedret av Trondheim kommune fordi de har vært så flinke til å spare energi.

Enormt sparepotensiale

Totalt bruker gartnerier i Norge 900.000 Gwh strøm per år. Gartnerforbundet ønsker nå å kutte det med 30 prosent neste år og oppfordrer gartnere til å starte med egne tiltak.

– For mange er jo dette å være eller ikke være, sier Anders Sand i Gartnerforbundet.

Han oppfordrer andre gartnere til å lære av Drivstua.

– Han er nok helt i teten, sammen med Ekra gartneri på Leinstrand utenfor Trondheim.

– Stor effekt

Selv om det kan være store investeringskostnader, er det også mye å spare.

– Normalt forbruk kan ha en kostnad på rundt 300.000 kroner per dekar, så når man halverer det blir det jo en del. Man kan investere mye for 150 000 kroner.

– Det er tre ting som har stor effekt, sier han

Det er bedre isolasjon, for eksempel gardiner. Dynamisk klimastyring, altså å utnytta sola og la den gjøre mer av jobben med oppvarming. Og legge om til varmepumpe eller flis.

– Det fins en metode til, som de driver å forsker på på Mære. Det er å samle solenergi, og lagre den. Men det er vel ikke noe for alle enda, mener Sand.