Gartnere kjemper for Staup

Å legge ned gartnerskolen på Staup i Levanger er som å si farvel til gartnerutdanning i Nord-Trøndelag, mener trønderske gartnere.

Staup gartnerskolen
Foto: NRK

Verken gartnere eller anleggsgartnere har tro på at det lar seg gjøre å bygge opp et fullgodt alternativ på Mære.

Advarer fylkespolitikerne

- Det som vi fra Nord-Trøndelag gartnerlag ser som en konsekvens av dette er at fylkespolitikerne med åpne øyne går inn for å legge ned garnerutdanninga i fylket.  

Det sier sekretær i Nord-Trøndelag gartnerlag, Roar Solberg. I dag går gartnernæringa bredt ut og advarer mot følgene hvis den tradisjonsrike gartner- og anleggsgartnerutdanninga på Staup i Levanger legges ned. 

Gartnerlaget mener utdanningen forsvinner fra fylket hvis Fylkestinget gjør et endelig nedleggelsesvedtak i neste uke. Å bygge opp utdanningen på nytt på Mære har Solberg liten tro på:

- De har ikke den infrastrukturen som trengs på Mære, sier Solberg. Han viser til at anlegget på Staup er bygd opp gjennom årtier.

Vil satse på Skjetlein

Også anleggsgartnerne er svært kritiske til en nedleggelse. En epoke med slik fagutdanning i Nord-Trøndelag er over dersom Staup blir nedlagt.

- Da føler vi helt klart at det ikke er grunnlag for å tilby anleggsgartnerutdanning i Nord-Trøndelag, sier Ranveig Munkeby Arentz i Arentz og Munkeby anleggsgartneri.

- Staup er en undervisningsarena som er utviklet gjennom mange generasjoner og som faktisk per dato er den beste skolen i landet som kan tilby anleggsgartnerutdanning. Når man velger å legge ned Staup, så er vi nødt til å orientere oss sørover til de tilbudene som er nestbest og som finnes der, sier Munkeby Arentz 

Hun mener anleggsgartnerne kommer til å satse på å utvikle utdanningen på Skjetlein i Trondheim framfor å bygge opp et nytt utdanningstilbud på Mære.