Går til sexolog før cupfinale og julebord

Det er julebordssesong og i helga er det cupfinale i fotball. Her ender flere menn opp med å kjøpe sex, og noen av dem som frykter fristelsen blir for stor, oppsøker sexolog Knut Hermstad før de drar.

Prostitusjon

Mange menn ender opp med å kjøpe sex i forbindelse med julebord. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix

Hermstad jobber for Kast-prosjektet i Trondheim, som står for Kjøp av seksuelle tjenester. Han gir råd til menn som kjøper sex, men lagrer ingen telefonnumre og arkiverer ingen navn på sine kunder.

– Spenning

– For noen er det knyttet spenning til situasjoner med festing, alkohol og andre rammer enn dagliglivets stramme rammer og regler. De blir usikre på hva de gjør når muligheten til å slå seg løs er der, sier Hermstad til NRK

Knut Hermstad

Knut Hermstad får besøk av flere menn før cupfinale og julebord.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Nå før jul er fristelsene større enn vanlig, med julebord og mange festlige sammenkomster. Som for eksempel Oslo-helg og cupfinale. Rundt ti prosent av norske menn kjøper sex. De fleste som oppsøker Hermstad har holdt sine sexkjøp hemmelig, og de ønsker hjelp til å slutte.

– Dette er jo et tabu og det virker inn på selvfølelsen. Frykten for å bli avslørt, eller at andre skal få vite det kan ha mange grunner. Blant annet frykt for at partneren, venner og kolleger får vite det. De frykter også for parforholdene sine, sier sexologen i Trondheim.

Seksuelle fantasier

Det kan være ulike årsaker til at menn kjøper sex, ifølge Hermstad. Noen savner å ha sex, å ha mer sex, å leve ut seksuelle fantasier eller de velger å debutere på den måten.

– Det kan være hvem som helst, og med helt forskjellig bakgrunn og sosial status. Når de tar kontakt er det fordi de trenger en samtalepartner som har greie på det de har erfart, og som de samtidig kan føle seg trygg på, sier han.

Får behandling

Andre menn har mer eller mindre tilfeldig endt opp med å kjøpe sex i utlandet. Gjennomsnittlig tid i terapi er ifølge Hermstad rundt to år, og det er ikke så vanskelig å slutte å kjøpe sex hvis man vil.

– Når de tar kontakt med en fagperson handler det om å finne ut hva som har vært drivkraften og motivene. Noen ganger fordømmer de seg selv så sterkt at de ikke lenger har oversikt over sin egen livssituasjon, sier Knut Hermstad.