Det går mot sammenslåing på Fosen

Ordførerne i kommunene Rissa og Leksvik er klare for å slå seg sammen. Dagens folkeavstemning viste at innbyggerne i Rissa er enige, mens de i Leksvik er delt på midten.

Kart Leksvik opg Rissa

Innbyggerne i Leksvik er ikke er like ivrige som de gifteklare ordførerne, mens folket i Rissa vil ha sammenslåing.

Foto: NRK

Under kommune- og fylkestingsvalget mandag, kunne de tilsammen 10.000 innbyggerne i de to Fosenkommunene også stemme over om de ønsker en sammenslåing.

Opptelllingen i Leksvik viser at 949 er for en sammenslåing med Rissa, mens 949 er mot. Kommunen har omtrent 3.500 innbyggere.

I Rissa stemte 63,3 prosent for å slå seg sammen med Leksvik, og er dermed den eneste av de 14 kommunene som hadde folkeavstemning om kommunesammenslåing som sa ja.

LES: Sanner fikk ett ja til sammenslåing

LES: Gleder seg til å slå seg sammen

– Nå er det kommunestyret som bestemmer

Ove Vollan og Einar Strøm

Rissaordfører Ove Vollan (H) og Leksvikordfører Einar Strøm (Sp) er spente på hva folket sier om en sammenslåing av de to Fosenkommunene.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Dette betyr at ansvaret nå er der det bør være, nemlig i kommunestyret, sier Leksvikordfører Einar Strøm (Sp) til NRK klokka halv ett natt til tirsdag.

Da har han nylig snakket med Rissaordfører Ove Vollan (H), som kunne opplyse om et stort ja-flertall i kommunen med 6.500 innbyggere.

– Skulle kommunene bli sammenslått, vil altså flere av den nye kommunens innbyggere ha stemt for enn mot, sier Strøm.

Vollan sier til NRK at han tror politikerne i Leksvik vil være sitt ansvar bevisst og sørge for en sammenslåing.

– Når halvparten av innbyggerne har sagt ja, må også de si ja.

Folkeavstemningen er såkalt rådgivende for politikerne.

Høyre går tilbake i Rissa

Camilla Stokkaunet og Marte Dahl Aasbø

Camilla Stokkaunet og Marte Dahl Aasbø fra vgs.-linja Politikk og menneskerettigheter jobbet som valgmedarbeidere på rådhuset i Rissa i dag.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Når alle stemmene er talt opp i Rissa, viser de at Høyre får 30,3 prosent - en tilbakegang på 2,4 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011. Arbeiderpartiet får 20,7, og går tilbake 1,8 prosentpoeng. Senterpartiet går frem 2,9 prosentpoeng og ender på 18,5 prosent.

I Leksvik får Arbeiderpartiet 36,9 prosent - en fremgang på 6,7 prosentpoeng fra valget i 2011. Senterpartiet får 20,7 prosent, en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng. Høyre får 20,1 prosent og går frem 0,5 prosentpoeng.

Ordførerne: Har alt klart

Politikerne i de to Fosenkommunene har jobbet lenge med en sammenslåing, og sier de kan være klare til å slå seg sammen i løpet av noen måneder. Målet er at sammenslåingen skal være en realitet fra 1. januar 2018.

Det er allerede bestemt at kommunesenteret med ordfører og rådmann skal ligge i Rissa, mens sentrale funksjoner og lederstillinger skal legges til kommunehuset i Leksvik. Foreløpig arbeidstittel på den nye kommunen er Fosen.

– Vi passer godt i lag. Vi har samme typen næringsliv og vi forholder oss til Trondheim, har Rissaordfører Vollan tidligere uttalt til NRK.

Ligger i hvert sitt fylke

Rissa ligger i Sør-Trøndelag, mens Leksvik ligger i Nord-Trøndelag. At to kommuner som vil slå seg sammen tilhører hver sin fylkeskommune, kan være et problem. De sitter blant annet med eierskap i to ulike kraftselskap.

– Vi skal greie å finne ut av det, har Leksvikordfører Strøm sagt til NRK.

Han ser at spørsmålet om e-verkene kan være en utfordring, men tror resten skal gå lett.

Kommunesammenslåing Trøndelag 1964

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Valgresultat Landsoversikten 2015» i nytt vindu